Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin på heksejakt

Dommen over de tre jentene i Pussy Riot viser at Russlands president, Vladimir Putin, er på heksejakt. De er akkurat funnet skyldige, men dommens lengde er ennå ikke lest opp. Aktor har lagt ned påstand om tre år.

HARD DOM: Dommen mot jentene i Pussy Riot viser et regime som er fullt av frykt og mistenksomhet, skriver Dagbladets Morten Strand. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
HARD DOM: Dommen mot jentene i Pussy Riot viser et regime som er fullt av frykt og mistenksomhet, skriver Dagbladets Morten Strand. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUTIN HAR PÅ OMRÅDE etter område begrenset muligheten for regimekritikk etter at han gjeninntok presidentstolen i mai. Dommen mot Maria Aljokhina, 24, Nadezhda Tolokonnikova, 22, and Jekaterina Samutsevich, 27, gir ansikt til et regime som viser sitt stadig mindre demokratiske ansikt.

- JEG BÆRER IKKE NAG, jeg har ingen personlig nag, men jeg har politisk nag. Fengslingen av oss er et klart og distinkt tegn på at frihet stjeles fra hele landet, og det er denne trusselen mot de frigjørende kreftene i Russland er det som gjør meg sint, skrev Nadezhda Tolokonnikova til sine tilhengere før dommen falt.

FOR TIL TROSS for at dommen er stemplet som helt urimelig av samtlige russiske menneskerettighetsaktivister, og av internasjonale stjerner som Paul McCartney, Madonna, Björk, Sting, og mange andre, så hadde Putin-regimet ikke noe annet valg da de første gikk til det skrittet å arrestere de tre jentene i Pussy Riot. Putin-regimet har ikke noe gir for å rygge, tilbaketog eller revers finnes ikke i deres vokabular.

DET ER MANGE SØRGELIGE tegn i tiden som bekrefter at Putin ruller demokratiet i Russland tilbake. Demonstrasjonene som har rettet seg mot Putin personlig etter at han gjorde klart at han ville komme tilbake som president sist høst, har presset regimet i forsvarsposisjon. Og som sitt forsvar mot demonstranter som har krevd hans avgang har Putin for det første innført drakoniske straffer for folk som deltar i ikke-autoriserte demonstrasjoner. Straffen er på 60 000 norske kroner, en fantasisum for en russer med normal inntekt.

PUTIN HAR DESSUTEN tvunget organisasjoner som mottar utenlandsk støtte til å kalle seg «utenlandsk agent». Dette rammer menneskerettighetsorganisasjoner som Helsingforskomiteen, Amnesty International, miljøorganisasjoner som Bellona, og viktigst av alt, valgobservatørene i Golos - Stemme - som avslørte valgfusket i parlamentsvalget i desember i fjor. Det var det som mobiliserte 100 000 demonstranter i Moskvas gater i de største demonstrasjonene siden kommunismens fall for 20 år siden. Og nylig ble det vedtatt en ly lov som åpner for filtrering av følsomme ord på internett, slik at nettet kan sensureres, slik man har det i Kina.

SAMMEN MED DOMMEN mot jentene i Pussy Riot viser dette en politisk retning som er det motsatte av åpenhet, tillit  og demokrati. Det avslører et regime som er fullt av frykt og mistenksomhet, et regime som ikke vil gi fra seg makt i åpne demokratiske prosesser, et regime som forbereder seg på konfrontasjon og ikke på dialog.

- Det er fortsatt vanskelig å tro at dette ikke er en drøm, skrev Tolokonnikova til sine tilhengere rett før dommen falt.

- Uansett hvilken dom Pussy Riot får har vi allerede vunnet. Fordi vi har lært å være sinte og å snakke politisk, avsluttet Tolokonnikova sin appell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media