Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin planlegger å flytte missiler nærmere Vest-Europa

President Vladimir Putin advarer om at Russland vil flytte sine missiler nærmere Vest-Europa som et svar på NATOs utvidelsesplaner.

MØTTES: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama hadde et kort møte i Peru tidligere denne uka. Der diskuterte de blant annet situasjonen i Ukraina. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
MØTTES: Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama hadde et kort møte i Peru tidligere denne uka. Der diskuterte de blant annet situasjonen i Ukraina. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det melder det britiske nyhetsbyrået Sky News og det tyske nyhetsbyrået Deutche Welle.

- Hvorfor reagerer vi så følelsesmessig på NATO sin utvidelse? Vi er bekymret for NATOs beslutningstaking, sa den russiske presidenten i et TV-intervju som sendes mandag kveld, ifølge Sky News.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA, vil Russland omplassere sine S-400 og Iskander-missiler til den russiske Kaliningrad-regionen.

Kaliningrad er separert fra resten av Russland og grenser til Polen og Litauen.

Lederen av den russiske forsvarskomiteen, Vikto Ozerov, skal ha uttalt at Russland vil gjøre dette som et svar på at USA setter opp et missilskjold i Europa.

- NATOs mål er å unngå konflikt

Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, opererer NATO helt i tråd med internasjonale forpliktelser, skriver Sky News.

VIL UNNGÅ KONFLIKT: NATO-sjef Jens Stoltenberg sier NATOs mål er å unngå konflikt, ikke å provosere til det. Foto: AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
VIL UNNGÅ KONFLIKT: NATO-sjef Jens Stoltenberg sier NATOs mål er å unngå konflikt, ikke å provosere til det. Foto: AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER Vis mer

- Før Russlands aggressive handlinger i Ukraina, hadde NATO ingen planer om å sende tropper til den østlige delen av vår allianse. NATOs mål er å unngå konflikt, ikke å provosere til konflikt. Dessuten er vi svært opptatt av å ha en tospors tilnærming til Russland. Et sterkt forsvar, kombinert med en meningsfull dialog, uttalte NATO-sjefen ifølge nyhetsbyrået.

Putin og Obama diskuterte Ukraina

USAs president Barack Obama og Putin møttes tidligere denne uka under APEC-toppmøtet i Perus hovedstat Lima. Der hadde de to en kort samtale om situasjonen i Syria og Ukraina.

– Jeg snakket med ham om Ukraina og behovet for at vi får ting gjort. Jeg oppfordret ham til å beordre sine forhandlere til å samarbeide med oss, med Frankrike, med Tyskland, med Ukraina, for å se om vi kan få det gjort før min periode går ut, sa Obama ifølge NTB.

Ifølge kilder i Det hvite hus, utvekslet de to høflighetsfraser før Obama oppfordret Putin til å opprettholde det Russland har lovet i Minsk-avtalen. Han la vekt på at USA og landets allierte er opptatt av respekt for Ukrainas suverenitet.

Vil gjerne ha besøk av Obama

Etter toppmøtet sa Putin at både han og Obama hadde erkjent at dialogen mellom USA og Russland var hard, men at han ville bli glad for besøk av den avtroppende amerikanske presidenten i Russland, skriver Sky News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!