Putin presser Saddam til samarbeid med FN

Russlands president Vladimir Putin ga sin kollega George W. Bush en diplomatisk lissepasning da han i går sa at Russland kunne stemme for et angrep på Irak hvis ikke Saddam Hussein samarbeider med FNs våpeninspektører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Hvis Irak hindrer arbeidet til våpeninspektørene, vil jeg ikke utelukke at Russland kan forandre sin posisjon. Vi er forberedt på å jobbe for forskjellige løsninger. Jeg sier ikke hvilke, men de kan være tøffere enn før, sa Putin da han møtte Ukrainas president Vladimir Kutsjma i Kiev i går.

Russland står sentralt i spørsmålet om det vil bli en krig mot Irak: om krigen vil være godkjent av FNs sikkerhetsråd, eller om USA og Storbritannia må ta den politiske belastningen med å utkjempe en slik krig alene.

Kraftsalve

Putin understreket at det er Russlands posisjon at våpeninspektørene må få mer tid til å gjøre sine undersøkelser. Men hans advarsel mot Saddam er en diplomatisk kraftsalve som vil gi et massivt ekko i Bagdad. Der har man betraktet Russland som det fremste vennligsinnede ikke-muslimske land, og en diplomatisk lyttepost til en fiendtlig innstilt verden.

Russland har hatt nære politiske bånd til Irak siden Saddam kom til makta på 70-tallet. Putin gjentok det russiske synet: En krig mot Irak kan ikke begynne uten at den er godkjent av FNs sikkerhetsråd.

Putins kommentarer kommer en dag etter at sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix kritiserte Irak for ikke å være tilstrekkelig åpne overfor våpeninspektørene. Ved siden av Frankrike er det Russland og Kina som har vært kritiske til Bush-administrasjonens aggressive Irak-politikk, og som er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd og dermed har mulighet til å legge ned veto mot en eventuell FN-resolusjon om krig mot Irak

Rikets tilstand

Putins utspill kom bare noen timer før George W. Bush talte til det amerikanske folk i natt. Det er ventet at USA de nærmeste dagene vil legge fram dokumenter som viser at den irakiske diktatoren har flyttet våpen i siste liten før FNs våpeninspektører kom fram til et sted de skulle undersøke, og at han på alle måter leker katt og mus med våpeninspektørene, slik den amerikanske regjeringen påstår.

USA og Storbritannia har de siste dagene gjort det klart at det å finne masseødeleggelsesvåpen ikke nødvendigvis er tilstrekkelig for å starte krig.

Det er diktatoren Saddam Husseins vilje til å samarbeide med våpeninspektørene og deres oppdragsgivere FN som vil avgjøre om det blir krig eller ikke. Beskjeden fra Putin er at han synes å være enig i denne tolkningen:

Det er en elendig beskjed å få for Saddam Hussein.

TAR SADDAM HARDT: Vladimir Putin synes å støtte en krig mot {ldquo}eks-vennen{rdquo} Saddam Hussein, hvis Saddam ikke legger seg flat straks.