Kilder til Reuters:

Putin-rådgiver hadde fredsforslag - ble avvist

Vladimir Putin skal ha nektet å signere fredsavtale - selv om den tilfredsstilte alle russiske krav.

- AVVISTE AVTALE: Putin skal angivelig ha avvist en fredsavtale da krigen brøt ut. Foto: NTB
- AVVISTE AVTALE: Putin skal angivelig ha avvist en fredsavtale da krigen brøt ut. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er snart sju måneder siden Putins Russland invaderte Ukraina.

Parallellt med konstante kamper på slagmarken, har russiske og ukrainske delegasjoner gjentatte ganger møttes til fredssamtaler - uten at det har ledet fram.

Nå hevder imidlertid flere personer tett på den russiske ledelsen at Kreml-medarbeider og Putins sjefsutsending i Ukraina, Dmitrij Kozak, skal ha kommet til enighet om en fredsavtale med ukrainske myndigheter da krigen brøt ut. Avtalen - som angivelig skal ha tilfredsstilt Russlands krav - ble avvist av den russiske presidenten.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Avvist

Før invasjonen hevdet Putin gjentatte ganger at en utvidelse av Nato i Øst-Europa ville være en «eksistensiell trussel» mot Russland, som ville tvinge dem til å reagere.

I avtalen til Kozak skal Ukraina ha forsikret Russland om at de ikke skulle søke Nato-medlemskap. Sjefsutsendingen skal derfor ha informert den russiske presidenten om at det ikke lenger var behov for en russisk invasjon av Ukraina. Putin avviste imidlertid fredsavtalen og gjorde det klart at Russlands mål nå var å annektere deler av ukrainsk territorium, ifølge personene med tilknytning til Kreml.

UKRAINA: Ukrainas storoffensiv i Kharkiv sender russiske soldater på flukt - her får russerne store problemer i Balaklija. Video: Telegram / Twitter Vis mer

Kildene, som av sikkerhetshensyn er anonymisert, er ikke helt enige om når den angivelige avtalen skal ha vært klar. Én av dem hevder at det skjedde rett før invasjonen, mens de to andre mener avtalen først var i boks i dagene etter 24. februar.

Kreml nekter

Rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Mykhailo Podolijak, svarer følgende på spørsmål om fredsforslaget:

- I dag forstår vi tydelig at russisk side aldri har vært interessert i en fredelig løsning.

Talsperson for Kreml, Dmitrij Peskov, nekter imidlertid for at det noen gang har foreligget en slik avtale.

KRITISK: Tidligere visepresident for Statsdumaen i Russland, Boris Nadezhdin, vekket oppsikt med sine uttalelser på direktesendt russisk TV. Video: TWITTER @JuliaDavisNews Vis mer

- Dette har absolutt ingen sammenheng med virkeligheten. Det har aldri skjedd. Det er ren feilinformasjon, sier han til Reuters.

Kozak har vært en av Putins nærmeste støttespillere i flere tiår, og var blant annet Russlands visestatsminister fra 2008 til 2020. Han har fremdeles en sentral rolle i Kreml, men håndterer ikke lenger Ukraina-krigen, skriver Reuters.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer