Putin rasende mot sanksjoner som svir

Rammer investeringer, olje- og forsvarsindustri.

BLINDVEI: Vladimir Putin kommenterer de første sanksjonene som direkte rammer russisk økonomi. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEI NIKOLSKY Scanpix
BLINDVEI: Vladimir Putin kommenterer de første sanksjonene som direkte rammer russisk økonomi. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / POOL / ALEXEI NIKOLSKY Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Den russiske presidenten Vladimir Putin, som er i Brasil, kaller sanksjonenen for en blindvei, etter at de for første gang rammer sentrale økonomiske interesser, og ikke bare privatpersoner, slik de tidligere rundene med sanksjoner har gjort.

- Jeg er overbevist om at sanksjonene vil skade de langsiktige, nasjonale interessene til USA og det amerikanske folk. Det er synd at USA velger denne veien. Vi holder døren åpen for en dialog for å finne en løsning på dette, sier Russlands president Vladimir Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar Tass.

USA gjorde det onsdag kveld klart at landet innfører ytterligere sanksjoner mot Russland. Straffen er rettet mot større banker og selskaper innen energi- og forsvarsindustrien, ifølge The New York Times.

På det amerikanske finansdepartementets liste føres flere store selskaper opp, blant annet Gazprombank.

Russland mener flere av tiltakene er ulovlige.

De 28 stats- og regjeringssjefene i EU ble onsdag kveld også enige om å be Den europeiske banken for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) og Den europeiske investeringsbanken (EIB) stoppe nye investeringer i Russland.

USA og EU er skuffet over at prorussiske opprørere ikke har tatt del i samtalene mellom Ukraina, Russland og vestlige meklere.

- Russland har ikke møtt forventningene som utenriksministrene fra Tyskland, Ukraina, Russland og Polen ble enige om 2. juli, sier Merkels talsperson Steffen Seibert til nyhetsbyrået Reuters.

Analyse fra Dagbladets Morten Strand

Sanksjonene rammer for første gang den russiske industrien direkte. De vil gå ut over investeringer i russisk industri, fordi det vil bli vanskeligere å få kretitt fra vestlige banker. De selskapene som spesielt blir rammet er den statlige banken Vnesheconombank, VEB, Det statlige oljeselskapet Rosneft, og særlig russisk forsvarsindustri, blant annet selskapet Kalashnikov.

Denne siste runden med sanksjoner kommer etter at USA og EU sier at Russland ikke gjør noe for å stanse det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina. I stedet sier USA og EU at Russland fortsetter å helle bensin til bålet. Blant annet påstår ukrainske myndigheter at de pro-russiske opprørerne nå også bruker droner i sin kamp mot den ukrainske hæren. I tillegg til stridsvogner, og andre våpen, må dronene være fra Russland, sier Ukraina.

Innføringene av de siste sanksjonene gjør forholdet mellom Russland og Vesten kaldere enn noen sinne etter Den kalde krigens slutt. Putin truer med mottiltak, og at dette også vil ramme USA og EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer