VÅPENAKTIVIST: Maria Butina ble dømt til 18 måneders fengsel for å prøvd å påvirke presidentvalgkampen i USA i 2016. Bildet er fra en skytebane i Moskva i 2012. Foto: AP/Pavel Ptitsin/Scanpix.
VÅPENAKTIVIST: Maria Butina ble dømt til 18 måneders fengsel for å prøvd å påvirke presidentvalgkampen i USA i 2016. Bildet er fra en skytebane i Moskva i 2012. Foto: AP/Pavel Ptitsin/Scanpix. Vis mer

Putin raser etter USA-dom mot Maria Butina

Kaller dommen en parodi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
RASER: President Vladimir Putin var rasende på dommen mot Maria Butina og kaller rettsaken parodisk. Foto: Sergei Ilnitsky/REUTERS/Scanpix.
RASER: President Vladimir Putin var rasende på dommen mot Maria Butina og kaller rettsaken parodisk. Foto: Sergei Ilnitsky/REUTERS/Scanpix. Vis mer

Den russiske presidenten er ikke nådig i sin kritikk av amerikanske myndigheter etter at de dømte Maria Butina til 18 måneders fengsel. Vladimir Putin hevder at dommen er politisk motivert, og at det er høyst uklart hva hun er dømt for.

- Dette er helt uhørt. Det er ikke klart hva hun ble dømt for eller hvilken kriminell handling hun har begått. Dette er bare et forsøk fra amerikanske myndigheter på å berge sitt eget ansikt. Det er en parodi, sa Putin på en pressekonferanse i Beijing fredag kveld.

Amerikansk påtalemyndighet mente at hun brukte sitt medlemskap i våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA) til å opprette kontakt med ledere i Det republikanske partiet, andre konservative aktivister og forretningsfolk på oppdrag fra Kreml.

- De arresterte henne og puttet henne i fengsel. Siden de ikke hadde noe kriminelt på henne, konstruerte de denne saken slik at de ikke skulle framstå som totalt dumme. De dømte henne til 18 måneders fengsel for et eller annet, sier den russiske presidenten.

Innrømte skyld

KONTAKT: Maria Butina sammen med Alexander Torshin som er en støttespiller til russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/Pavel Ptitsin/Scanpix.
KONTAKT: Maria Butina sammen med Alexander Torshin som er en støttespiller til russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/Pavel Ptitsin/Scanpix. Vis mer

I rettssaken innrømmet Maria Butina å ha handlet på ordre fra en tidligere russisk parlamentariker, Aleksander Torsjin, som er en av president Vladimir Putins støttespillere. Hun bekrefter å ha knyttet bånd til amerikanske politikere via kontakter i NRA.

- Jeg ber ydmykt om tilgivelse. Jeg er ikke denne onde personen som mediene har framstilt meg som, sa hun etter å ha blitt dømt til 18 måneders fengsel i en domstol i Washington fredag.

Dommeren i saken, Tanya Chutkan, mente at Maria Butinas handlinger truet rikets sikkerhet og fulgte opp aktoratets ønske om 18 måneders fengsel.

- Dette var ingen misforståelse fra en overivrig utenlandsstudent, sa dommer Tanya Chutkan da hun leste opp kjennelsen, skriver BBC.

Butina er den første russiske statsborgeren som er dømt i forbindelse med forsøk på å påvirke USAs presidentvalg i 2016. Selv snakket den russiske kvinnen i fem minutter under rettssakens siste dag, og ifølge CNN brøt stemmen hennes sammen ved flere anledninger da hun uttrykte anger og ba om tilgivelse:

ARRESTERT: Bilde av Maria Butina da hun ble arrestert sommeren 2018 i Virginia, USA. Foto: Alexandria Sheriff's Office/REUTERS/Scanpix.
ARRESTERT: Bilde av Maria Butina da hun ble arrestert sommeren 2018 i Virginia, USA. Foto: Alexandria Sheriff's Office/REUTERS/Scanpix. Vis mer

- Jeg beklager dypt denne forbrytelsen. Det er ironisk at jeg med min handlemåte har lagt hindringer i veien for mine forsøk på å skape en bedre relasjon mellom våre to land, sa hun.

Butina ble pågrepet av FBI i juli i fjor, og i desember sa hun seg skyldig i å ha opptrådt som lobbyist på vegne av den russiske stat, uten å ha registrert seg som dette hos amerikanske myndigheter.

I en e-post til en venn i oktober 2016 skrev hun rett nok følgende, som blir sett på som bevis for slik kontakt:

- Jeg har vært involvert i arbeidet med å sikre en SVÆRT privat kommunikasjonskanal mellom Kreml og sentrale (republikanske) ledere, via NRA, het det i e-posten.

Medstudenter reagerte også ved flere anledninger på at hun i beruset tilstand skrøt av kontakten sin med russiske myndigheter og varslet myndighetene om dette.

Skal deporteres

Dommen på 18 måneders fengsel er i tråd med påtalemyndighetens påstand. Hun har allerede tilbrakt ni måneder i varetekt, og dommeren har gitt ordre om at hun skal deporteres etter at dommen er ferdigsonet.

Butina er imidlertid ikke nevnt i spesialetterforsker Robert Muellers over 400 sider lange granskingsrapport om mulig russisk innblanding i presidentvalget, noe heller ikke noen av hennes amerikanske kontakter er.

Russiske myndigheter hevder at Maria Butina er utsatt for en heksejakt, og russisk UD har ført en kampanje for henne i sosiale medier under slagordet «Løslat Maria Butina».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer