SJELDEN SYN:  Russlands president Vladirmir Putin opptrer sjeldent sammen med sin russiske kone  Ljudmila Putina. I en årrekke har det gått rykter om at Putin står i med atleten og Duma-sekretæren Alina Kabaeva. Det har også gått rykter om at Putina har blitt sendt i kloster, slik tsaren gjorde tidligere. Dette sjeldne bildet av paret, ble tatt i mars 2012, da de to før Putin ble innsatt før sin tredje presidentperiode i fjor. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Scanpix
SJELDEN SYN: Russlands president Vladirmir Putin opptrer sjeldent sammen med sin russiske kone Ljudmila Putina. I en årrekke har det gått rykter om at Putin står i med atleten og Duma-sekretæren Alina Kabaeva. Det har også gått rykter om at Putina har blitt sendt i kloster, slik tsaren gjorde tidligere. Dette sjeldne bildet av paret, ble tatt i mars 2012, da de to før Putin ble innsatt før sin tredje presidentperiode i fjor. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB ScanpixVis mer

- Putin reiser rundt som om han er ungkar, men det er han ikke

Russlands president vil ikke vise fram kona Putina til verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den nyvalgte kinesiske presidenten Xi Jinping besøkte Russland i forrige uke, var det hans frue Peng Liyan som stjal medieshowet.

Men til tross for at Kinas nye førstedame fikk rikelig med oppmerksomhet på grunn av sin elegante klesstil, var det ikke et pip å høre om president Vladirmir Putins kone, Ljudmila Putina.

Hun er nemlig sjelden omtalt i media. Til gjengjeld florerer en rekke rykter om forholdet deres.

Affære-rykter - Det sies at de to i praksis er skilt. I Russland har det historisk sett vært svært uvanlig å se lederen sammen med sin kone. Boris Jeltsins frue holdt heller ingen høy profil. Tradisjon for å ha en førstedame har de ikke, sier Pål Kolstø, professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Putin har ved en rekke anledninger kommet alene når besøkende toppledere har tatt med seg sine ektefeller.

MACHO PUTIN: I 2009 poserte Vladimir Putin tidende på en hest i bar overkropp. Familiebilder offentliggjør han imidlertid ikke.  Foto: Reuters / NTB Scanpix
MACHO PUTIN: I 2009 poserte Vladimir Putin tidende på en hest i bar overkropp. Familiebilder offentliggjør han imidlertid ikke. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det sies at Putin har et forhold til en av representantene i Dumaen, men det vet jeg ikke. Putin reiser rundt som om han er ungkar, men det er han ikke, han har kone og to døtre, sier Kolsø, som understreker at det er ukjent hvorfor kona holder en lav profil.

I 2008 ble den russiske avisa Koskovsky Korrespondent lagt ned etter at avisa skrev at Putin var skilt og planla å gifte seg med den da 24 år gammel turneren og skjønnhetssymbolet Alina Kabaeva.

Hun arbeidet også som assistent i den russiske dumaen, forsamlingen som tilsvarer det norske stortinget. Putin avviste sjøl ryktene og sa at han «alltid mislikt dem som invaderer andre menneskers private saker med sine infiserte neser og erotiske fantasier».

Frontet russisk språk-år Russland-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Martin Paulsen, forteller at russerne så mer til Putina under Putins to første presidentperioder fra år 2000 til 2008. Putin ble gjenvalgt til sin tredje periode i mai i fjor, etter at han har hatt en periode som statsminister.

Ved innsettelsen deltok Putina, og dette ble en av de få gangene de to har vist seg sammen i offentligheten de siste årene.

 MED LYUDMILA:  Her er Putin og kona for en sjelden anledning avbildet sammen, i machende klær, i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti, Alexey Druzhinin
MED LYUDMILA: Her er Putin og kona for en sjelden anledning avbildet sammen, i machende klær, i 2010. Foto: AP Photo / RIA-Novosti, Alexey Druzhinin Vis mer

- Det er tydelig at hun har forsvunnet fra offentligheten. Hun hadde et viktig kulturpolitisk utspill da hun var med og tok initiativ til det russiske språkåret i 2007. Russland som stormakt vil igjen hedre sin kultur, og hun frontet den kampanjen, sier Paulsen.

Under tsar-perioden pleide tsarene å sende konene de var lei av til kloster, slik at de på nytt kunne gifte seg. Et rykte, som ble tilbakevist av den russiske kirken, gikk ut på at Ljudmila hadde trukket seg tilbake til et kloster nordvest i Russland, i Pskov-området.

- Jeg kjenner ikke så godt til sladderpressen, men det har kommet meg for øre at Putin har noen på si. Historiene sier at forholdet til kona ikke er så godt, sier Paulsen.

Drøye machobilder Putin har gjennom en årrekke villig vekk posert i villmarka - sammen med utrydningstruede dyrearter, på fisketur i bar overkropp, og halvt smilende, sittende i trær.

I september i fjor innrømmet han overfor den Putin-kritiske redaktøren og forfatteren Masha Gessen at mange av macho-bildene var arrangert og litt drøye.

I RUSSLAND: Rimelige etterligninger av den kinesiske førstedamens antrekk havnet fort i nettbutikkene i Kina. Her er Peng Liyan i Russland, fredag forrige uke. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix
I RUSSLAND: Rimelige etterligninger av den kinesiske førstedamens antrekk havnet fort i nettbutikkene i Kina. Her er Peng Liyan i Russland, fredag forrige uke. Foto: Ivan Sekretarev / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Putin gjør veldig mye for å framstille seg sjøl i macho sammenhenger og forvalter egen offentlig personlighet nøye. Han kan bli avbildet med barn, men ikke sin egen familie, sier Paulsen.

Paradoks-Putin Han mener det er et paradoks at Putin ikke viser fram sitt familieliv i dagens Russland - hvor det tradisjonelle, som kirka og familien, dyrkes.

- At han ikke viser seg med kona si er et tydelig signal. I Russland er det et kjempeproblem at unge kvinner føder for få barn, og da skulle man tro at han ville bruke familien sin til å vise tradisjonelle familieverdier.

- For Putin er det kjempeviktig å framstå som en sterk mann med handlekraft. Han har noen likhetstrekk med Silvio Berlusconi, de to er politisk gode kamerater og begge veldig forfengelige. Det har jo også kommet fram i russiske sladderpresse at Putin bruker botox.

Paulsen mener til og med at Putins gange er polert.

FRUA SJELDENT SYN: Mener Russland-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Martin Paulsen. Foto: Universitetet i Bergen
FRUA SJELDENT SYN: Mener Russland-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Martin Paulsen. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

- Han har en karakteristisk måte å gå på, han slenger med venstrehånda og holder den høyre i ro, det er noe tøft over det. Putin framstår som en nådeløs politiker. Han er resultatet av KGB-skolen, og har ingen demokratiske gener. Han er veldig patriotisk på vegne av Russland, og vil at Russland skal gjenoppstå slik Sovjetunionen var en av verdens ledende nasjoner. Putin åpenbart dyktig på politisk spill.

Unngår Putin-sladder Ifølge Kolstø er det bare avisa Novaja Gazeta og radiokanalen Moskvas ekko som driver tilnærmet lik kritisk journalistikk i Russland. Resten av mediene er kontrollert og politisk styrt, til og med lokale medium, som blir påvirket av guvernører og ordførere, forteller han.

- Novaja Gazeta og Moskvas ekko ønsker nok å holde seg til politiske saker, og vil ikke risikere å bli stengt ute ved å formidle ting om Putin fra ryktebørsen, sier Kolstø.

- Russland har et veldig mannsdominert miljø, men slik har det også vært i fransk tradisjon, Nicolas Sarkozys koner har også vært tilbaketrukne. Presidenter og andre har kunne ha en affære på si uten at pressen har skrevet om det, sier Kolstø.

Paulsen i Bergen mener flere eksempler har vist at enkeltpersoner og media ikke være kritiske til ham.

AFFÆRERYKTER:  Pål Kolstø, professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo
AFFÆRERYKTER: Pål Kolstø, professor i Russland-studier ved Universitetet i Oslo. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

- Putin har vært veldig tydelig på at ingen skal trå han for nære, det er for eksempel bakgrunnen for at Pussy Riot satt så lenge i fengsel, sier Paulsen.

- Lært av egne feil Da Putin ble president var to av Russlands største TV-kanaler eid av private eiere. Oligarken Boris Berezovskij eide Første Kanal, som sendte flere kritiske innslag mot Putin etter at ubåten «Kursk» gikk ned med 118 mann i 2000.

Like etter katastrofen overtok staten TV-kanalen, og en uvillig oligark ble satt under etterforskning for svindel og skatteunndragelser.

- Putin har lært av egne feil, han gjorde en kjempetabbe under Kursk-tragedien da han var på ferie på Krimhalvøya, og ikke tilstede med de sørgende. Reaksjonene han fikk på det ga han en vekker på hvordan han vil framstå i offentligheten.

Historien om Putins vei til makten er historien om KBG-agenten som gjorde rakettkarriere, forteller Paulsen.

- Putin var en «mister nobody» før han overraskende ble gjort til statsminister og deretter Boris Jelstins etterfølger. Den iscenesettelsen av Putin som den fysisk sterke mannen har kommet etter at han ble statsminister. Det virker som om han har hatt veldig dyktige PR-rådgivere, jeg tror han som tidligere spion er litt for enkel i tankegangen til å regissere dette sjøl.

MED ARMMUSKLER: : Slik lot Vladimir Putin seg avbilde mens han svømte butterfly på en ferietur i 2009. Ingen bilder viste familien. Foto: AFP / NTB Scanpix
MED ARMMUSKLER: : Slik lot Vladimir Putin seg avbilde mens han svømte butterfly på en ferietur i 2009. Ingen bilder viste familien. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Paulsen mener Putin har fått Russlands økonomi på fote igjen, godt hjulpet av god olje-og gassprisene. Fra et Russland med et mangfold av store bedrifter på slutten av 1990-tallet er staten nå den viktigste eieren i alle største bedriften i landet.

- Men det mest oppsiktsvekkende Putin har gjort per i dag er forholdene meningsmotstanderne hans må leve under. Det har vært en radikal forverring, spesielt det siste året. Human Right Watch har beskrevet nettopp dette.

- Ikke nødvendig Førsteamanuensis i russisk språk ved Universitetet i Bergen, Margje Hanne Kristien Post, forteller at Putins kone kjenner rektoren på Universitetet i St. Petersburg godt.

- Putina har sjøl opprettet et sentrum for det russiske språket. Men generelt får konene i Russland lite oppmerksomhet. For presidenten er det absolutt ikke nødvendig å ha en populær kone, slik det er i USA.

Forfatteren Masha Gessen har skrevet biografien «Putin - mannen uten ansikt», hvor hun avslører hvordan bombene i boligblokkene, de katastrofale gisselfadesene i Beslan og i Dubrovka-teateret og kaoset rundt Kursk-forliset knyttes til Putins ledelse av landet.

I 2014 vil Russland avholde OL i Sotsji.

KRITISK BOK: Forfatteren Masha Gessen har skrevet biografien «Putin - mannen uten ansikt», hvor hun avslører hvordan bombene i boligblokkene, de katastrofale gisselfadesene i Beslan og i Dubrovka-teateret og kaoset rundt Kursk-forliset knyttes til Putins ledelse av landet. Overfor henne avslørte Putin at mange av hans bildestunt var drøye og arrangerte. Foto: Gyldendal
KRITISK BOK: Forfatteren Masha Gessen har skrevet biografien «Putin - mannen uten ansikt», hvor hun avslører hvordan bombene i boligblokkene, de katastrofale gisselfadesene i Beslan og i Dubrovka-teateret og kaoset rundt Kursk-forliset knyttes til Putins ledelse av landet. Overfor henne avslørte Putin at mange av hans bildestunt var drøye og arrangerte. Foto: Gyldendal Vis mer