Putin reklamerte med sex i valgavlukket

Det meldes om utbredt valgfusk i Russland, blant annet med usynlig blekk i pennene. I Rostov var valgdeltakelsen 146 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valget i Russland i går endte med et skuffende resultat for Vladimir Putin og hans parti Det forente Russland. Med en oppslutning på fattige 49,5 prosent har ikke machomannen lenger makt til å forandre grunnloven, noe han har hatt de siste fire årene.

Som vanlig når det er valg i Russland er meldingene mange om valgfusk. Mest åpenbart er det kanskje i republikken Tsjetsjenia, der Det forente Russland gikk tilbake fra 100 prosents oppslutning i 2007 til lave 99,51 prosent. Valgdeltakelsen var imponerende 94 prosent.

En slik tilbakegang er særlig skuffende med tanke på at Tsjetsjenias sterke mann Ramzan Kadyrov, som både er president og fungerende statsminister i republikken, lovet Putin «minst 100 prosent av stemmene» før valget.

146 prosent I byen Rostov fikk Putin i underkant av 60 prosent av stemmene, men mer imponerende var en valgdeltakelse på hele 146 prosent (se bilde). I Voronesj var valgdeltakelsen nede i 127 prosent, men fortsatt godt over i det uvirkelige.

En av Norges valgobservatører Michael Tetschner, leder i Oslo Høyre, så selv hvordan fusket foregikk da han snakket med NTB i går.

- Ved åtte av de ti valgstedene vi observerte, noterte vi alvorlige mangler i prosedyrene, sa Tetzschner.

En dansk valgobservatør ble vitne til en av de mange «valgbussene». Konseptet er å kjøre rundt med busser fulle av uregistrerte velgere som gjør sin borgerplikt så mange ganger de klarer.

- Disse velgerne var ikke manntallsført, dermed endte man opp med flere stemmer enn registrerte velgere. Siden forsvant det plutselig 400 stemmer, forteller Tetzschner.

The Guardian refererer til en YouTube-bruker i Moskva som dokumenterte hvordan pennene i et valglokalet inneholdt usynlig blekk. Han filmet i tillegg personalet i valglokalet som satt og fylte ut stemmesedler. I flere valglokaler ble det også meldt at urnene kom halvfulle med allerede utfylte stemmer.

Kontroversiell reklame En annen forklaring på den sensasjonelt høye valgdeltakelsen enn «valgbusser» og kreativ forhåndsstemming, kan være Putin-partiets egen valgreklame. I reklamen er slagordet «La oss gjøre det sammen», der en en kvinne og en mann gjør borgerplikten - og vel så det - i et stemmeavlukke.

I de fleste demokratiske land er det et viktig prinsipp at man er alene i stemmeavlukket og at man har hemmelig valg.

Totalt ble valgdeltakelsen på 60 prosent i det russiske valget. Bak Det forente Russland som fikk 49 prosent av stemmene, kom kommunistpartiet med 19 prosent og sosialdemokratene med 13 prosent.

Putins parti ligger an til å få 238 seter i dumaen og beholder dermed flertallet siden det russiske parlamentet har 450 medlemmer.

IMPONERENDE: Valget oppsummeres i Rostov. Valgdeltakelsen er på imponerende 146 prosent. Foto: avmalgin.livejournal.com
IMPONERENDE: Valget oppsummeres i Rostov. Valgdeltakelsen er på imponerende 146 prosent. Foto: avmalgin.livejournal.com Vis mer