Putin ringte Stoltenberg om Stockman

Diskuterte mulig norsk deltakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin har diskutert norsk deltakelse i utvinningen av det enorme Stockman-feltet i Barentshavet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Det skriver finansnyhetstjenesten Thomson Financial i en artikkel på Forbes nettsider mandag. Putin skal ha ringt Stoltenberg for å snakke om mulig norsk deltakelse i utvinningen.

- Jeg kan bekrefte det. Den informasjonen er korrekt, sier kommunikasjonsrådgiver Tor Aagaard Borgersen ved Statsministerens kontor til Thomson Financial News.

Borgersen ønsker ikke utdype hva som ble sagt i samtalen mellom Stoltenberg og Putin, men opplysningene om at samtalen har funnet sted vil kunne bidra til nye spekulasjoner om hvorvidt Statoil blir invitert med i utvinningen av gassfeltet sammen med franske Total.

Les også: - Norge tør ikke utfordre Russland


Intense forhandlinger
Det har pågått intense forhandlinger i flere måneder mellom Moskva og internasjonale selskaper om deltakelse i Stockman-utvinningen. Tidligere i september skrev Barents Observer at russiske Gazprom kan komme til å utpeke Statoil som partner i prosjektet allerede denne måneden.

Statoil ville mandag ikke kommentere disse opplysningene overfor Thomson Financial News.


Spekulasjoner
Stockman-feltet ligger i Barentshavet, om lag 500 kilometer utenfor kysten av Russland. Feltet antas å inneholde hele 2.500 milliarder kubikkmeter utvinnbar gass - mer enn dobbelt så mye som Norges største gassfelt Troll og hele seks ganger så mye som Ormen Lange.

Det har lenge versert spekulasjoner om hvem det russiske statsoljeselskapet ville invitere med i utviklingen av Stockman-feltet. Både Statoil og Hydro har vært inkludert i disse spekulasjonene. Franske Total fikk i sommer en andel på 25 prosent i første fase av utbyggingen. Gazprom vil selv beholde kontrollen med minst 51 prosent.

Ifølge Barents Observer skal det nå stå mellom Statoil og amerikanske ConocoPhillips som Gazproms og Totals samarbeidspartner på Stockman.


Ny utvikling
Analytikere mener telefonsamtalen mellom Putin og Stoltenberg kan bety en viktig, ny utvikling i saken.
DISKUTERTE STOCKMAN-FELTET: 
Russlands president Vladimir Putin har diskutert norsk deltakelse i utvinningen av det enorme Stockman-feltet i Barentshavet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Bildet er fra et møte i St. Petersburg i juni. Foto: Scanpix
DISKUTERTE STOCKMAN-FELTET: Russlands president Vladimir Putin har diskutert norsk deltakelse i utvinningen av det enorme Stockman-feltet i Barentshavet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Bildet er fra et møte i St. Petersburg i juni. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg venter at det vil foreligge en avgjørelse nå snart. Dersom ikke i morgen, så innen få uker, sier analytiker Arnstein Wigerstrand i Enskilda.

- Vi er nå i den siste fasen når det gjelder valg av ny partner eller partnere, sier Wigerstrand og legger til at Statoil lenge er blitt ansett som en favoritt i kampen om å delta i Stockman-utvinningen.

Andre analytikere peker på at Putin også kan ha ringt Stoltenberg for å forklare hvorfor det ikke blir norsk deltakelse på feltet.

(NTB)