TØFFING: Dagen før demonstrasjonen mot ham, sendte Putin ut blant annet dette bildet. Foto: Reuters
TØFFING: Dagen før demonstrasjonen mot ham, sendte Putin ut blant annet dette bildet. Foto: ReutersVis mer

Putin rir av stormen

Demonstrantene som kjemper for retten til å demonstrere, fikk endelig lov til å samles i Moskva. Da stakk Putin til skogs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Hver måned med 31 dager, samles regmiekritiske røster seg sentralt i Moskva for å demonstrere for retten til å demonstrere og ytre seg fritt. 31-strategien henviser til paragraf 31 i den russiske grunnloven, som sikrer forsamlingsrett.

Siden starten sommeren 2009 har Moskvas myndigheter avslått å gi tillatelse til protestene hver eneste gang. Begrunnelsene har vært at Triumfalnaja-plassen, der protestene holdes, har vært «opptatt».

Regimevennlige opptog eller sportsarrangementer har i stedet blitt arrangert, mens protestantene har blitt slått knallhardt ned på.

Fikk demonstrere Forrige måned ble imidlertid Moskvas borgermester «sparket» av president Dimitrij Medvedev, og den nye borgermesteren, Sergej Sobjanin, ga tillatelse til en regimekritisk demonstrasjon søndag 31. oktober.

Hver taler under demonstrasjonen med 1500 deltakere fikk da rope «Russland uten Putin», en stor seier for opposisjonen.

2007: Her er Putin fra tre år tilbake. Den gang sverget han til bar overkropp. Foto: AP
2007: Her er Putin fra tre år tilbake. Den gang sverget han til bar overkropp. Foto: AP Vis mer

- Ni ganger har myndighetene demonstrert sin forakt for grunnloven, og endelig har vi fått dem til å respektere den. Vi har tvunget dem. Det er en sier, sa lederen for Solidaritetsbevegelsen, Boris Nemtsov, til Financial Times før demonstrasjonen.

27 arrestert Direktøren i Memorial, en russisk menneskerettsgruppe, sa følgende til New York Times.

- Dette markerer slutten på én fase og begynnelsen på den neste delen av kampen. I dag holder vi en demonstrasjon, neste gang vil vi be dem om å fjerne gjerdene. Etter det igjen vil vi kreve å få lov til å marsjere.

Men alt er ikke rosenrødt. Den lovlige demonstrasjonen hadde kun lov å samle 800 mennesker. En del av demonstrasjonen befant seg dermed utenfor gjerdene, noe som førte til at 27 mennesker likevel ble arrestert.

En demonstrant tilkjennega at han ikke hadde noen illusjoner.

FIKK FISK: Vladimir Putin viser stolt fram. Foto: Reuters
FIKK FISK: Vladimir Putin viser stolt fram. Foto: Reuters Vis mer

- Dette er en taktisk manøver fra myndighetene. Det er fortsatt sensur, valgfusk, korrupte domstoler. Dette er ikke myndighetene som forandrer kurs, det er en liten sier for opposisjonen, sa en demonstrant til Financial Times.

Håpet om økt respekt for ytringsfriheten og forsamlingsretten er tett knyttet til tidligere president og nåværende statsminister Vladimir Putin, som var president i Russland fra 2000 til 2008.

Jakt og fiske Russlands sterke mann utpekte sin etterfølger i Medvedev, da man ikke kan sitte mer enn to perioder etter hverandre som president. Men i 2012 kan han igjen stille som presidentkandidat, i mellomtiden er han statsminister - og mange mener han i virkeligheten er den som styrer Russland.

Putins «svar» på helgas demonstrasjoner, var å publisere en rekke bilder av seg selv mens han er på jakt i Russlands villmark. Bildene er svært like dem som ble publisert i 2007, bare at denne gangen har Putin fått på seg en kamuflasjejakke, og sprader ikke rundt i bar overkropp.

Bildene viser Putin ri på en hest ute i villmarka, som en Marlboro-mann, og ikke minst poserer han med en stor fisk etter en vellykket økt nede ved elva. Rifla ser imidlertid ut til å være mer til pynt enn til jakt.

MARLBORO: Putin på hesteryggen likner på gamle sigarettreklamer. Foto: Reuters
MARLBORO: Putin på hesteryggen likner på gamle sigarettreklamer. Foto: Reuters Vis mer
POSERER: Ingen bilder viser at rifla var i bruk, men det ser unektelig bra ut. Foto: Reuters
POSERER: Ingen bilder viser at rifla var i bruk, men det ser unektelig bra ut. Foto: Reuters Vis mer