Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland øver på krig i nord

Putin sender rekordflåte ut i Barentshavet

Den russiske marinen har startet sin største marinemanøver på ti år. Overraskelsesøvelsen er ment å skulle kontre et massivt, fiendtlig angrep.

Russiske krigsskip til kai ved Nordflåtens base i Severomorsk på Kola-halvøya. Arkivfoto: Thomas Nilsen
Russiske krigsskip til kai ved Nordflåtens base i Severomorsk på Kola-halvøya. Arkivfoto: Thomas Nilsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIRKENES (The Independent Barents Observer): «Nordflåten har begynt sin største samling på ti år», heter det i en kort informasjonsmelding fra den russiske Nordflåten som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

I dette øyeblikk er hele 36 krigsskip og støttefartøy på vei ut i Barentshavet. I tillegg er rundt 20 fly på vingene. Mer enn 150 ulike rakett- og artillerivåpensystemer og annet spesialutstyr har blitt plassert ut langs kysten av Kolahalvøya.

Denne saker er opprinnelig publisert på The Barents Observer, norsk oversettelse av Dagbladet. Saken er under utvikling.

Store områder i Barentshavet har blitt stengt av for sivil skipsfart og for overflyging av sivile passasjerfly. Øvelsen vil vare til slutten av neste uke.

Nordflåtens pressetjeneste beskriver øvelsen som en fullskala forsvarsøvelse, der hensikten er å stoppe et massivt, fiendtlig angrep. Flåten skal avfyre flere ulike maritime våpen, inkludert krysserraketter, miner, torpedoer og andre rakettvåpen.

Blant krigsfartøyene er missilkrysseren «Marskalk Ustinov», antiubåtskipet «Severomorsk», destroyeren «Admiral Ushakov» og de store landingsskipene «Kondapoga», «Georgij Pobedonosets» og «Aleksandr Obrakovskij».

Nordflåten opplyser at både atom- og dieseldrevne ubåter deltar, uten å presisere navn eller klasser.

Major Brynjar Stordal, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø sier til Barents Observer at Norge ikke ble informert om øvelsen på forhånd.

- Russiske styrker i nord har over tid hatt et relativt høyt aktivitetsnivå i alle domener, noe de har all rett til å gjøre innen eget territorium og i internasjonalt farvann og luftrom. Fra Forsvarets side monitorerer vi selvfølgelig aktivitet i våre nærområder, for å opprettholde en tilfredstillende situasjonsforståelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media