FRI: Nadia Savsjenko. Foto: AFP/DMITRY SEREBRYAKOV/Scanpix
FRI: Nadia Savsjenko. Foto: AFP/DMITRY SEREBRYAKOV/ScanpixVis mer

Putin setter fri ukrainsk gissel

Nadia Savsjenko er på vei til Kiev, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun er byttet mot to russiske fanger, som har sittet fengslet i Ukraina, etter å ha deltatt på pro-russisk side i krigen i Øst-Ukraina. Fangeutvekslingen er et gjennombrudd i diplomatiet når det gjelder det anstrengte forholdet mellom Russland og Ukraina.

Ukraina har satset alt på å få Savsjenko satt fri. Hun er Ukrainas første kvinnelige pilot i de væpnede styrkene, og hun er parlamentariker, valgt inn i den ukrainske nasjonalforsamlingen, radaen, i 2014.

I Ukraina er Savsjenko en feiret helt, som har sultestreiket i flere omganger i russiske fengsler. I Russland er hun imidlertid betraktet som en forbryter, som har skutt og drept russiske journalister på jobb i Øst-Ukraina. Hun har en dom på 22 års fengsel i Russland.

Det har lenge vært spekulert i når Savsjenko skulle settes fri. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har for flere uker siden sagt at det var en avtale med Russland om utveksling av Savsjenko. Nå skal hun omsider være på vei til den ukrainske hovedstaden. Kiev.