Russland

Putin sitter til 2036

I noe som mest av alt likner et konstitusjonelt kupp, legges nå alt til rette for at den russiske presidenten kan velges i to nye perioder, etter at han må gå av i 2024.

HELT SJEF: Vladimir Putin på talerstolen i dumaen tirsdag. Foto: AP / NTB Scanpix
HELT SJEF: Vladimir Putin på talerstolen i dumaen tirsdag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var etter en avstemning i den russiske nasjonalforsamlingen, Dumaen, at det tirsdag endelig ble klart hvilke konstitusjonelle endringer som er planlagt. Avstemningen var om endring av grunnloven.

Og en av endringene som planlegges er å nullstille stillingen som president i forbindelse med at en ny grunnlov vedtas. Det betyr at dersom dette blir vedtatt, så kan Putin stille med konstitusjonelt blanke ark, og bli valgt til en ny periode som president i 2024.

Hjulpet av kosmonaut

Den eksisterende grunnloven forbyr Putin å stille til valg i 2024, fordi han da har sittet i to sammenhengende perioder. Det var i en tale i januar Putin foreslo konstitusjonelle endringer, som skulle legges ut i en folkeavstemning.

Nå er de viktigste endringene klare, etter at Valentina Teresjkova, som har en fortid som kosmonaut og sovjetisk helt, foreslo å nullstille dagens presidentperiode i den nye grunnloven.(Saken fortsetter under grafikken)

Det er liten tvil om at det vil skje. 379 av deputatene stemte for grunnlovsendringen. 43, kommunistene, stemte imot forslaget, mens en representant avsto fra å stemme. Noen systemkritisk opposisjon finnes ikke i det russiske parlamentet, som i Putins tid har blitt gjort til et sandpåstrøingsorgan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer