Putin skyter ned Obama-forslag

Russerne vil ikke forhandle bare med USA om atomvåpen.

TALTE TIL 4000: Bare 4000 fikk se Barack Obama holde tale i Berlin i dag, av sikkerhetshensyn. Foto: AFP / NTB Scanpix
TALTE TIL 4000: Bare 4000 fikk se Barack Obama holde tale i Berlin i dag, av sikkerhetshensyn. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke før hadde president Barack Obama under sin tale ved Branderburger Tor i Berlin foreslått at USA og Russland kutter sine atomvåpenarsenaler med en tredel, så kom det første negative svaret fra president Vladimir Putin.

- Vi er enige i viktigheten av å kutte ned på antall atomvåpen, sa Putin i en kommentar, men la til at det er nødvendig å få alle land som har slike våpen med på denne prosessen.

Dermed avviste han i realiteten Obamas forslag om en bilateral avtale mellom USA og Russland. Putin gjorde det også klart at en reduksjon ikke må gå ut over russernes kjernefysiske evne.

«Permafrost-diplomati» G8-møtet i Nord-Irland i helga skal ifølge flere observatører ha svekket forholdet mellom Russland og USA. En kommentator kalte det «permafrost-diplomati», ifølge tv-stasjonen Al Jazeera.

Barack Obama ble tatt imot med stormende applaus da han innledet sin 29 minutter lange tale klokka halv fire i ettermiddag. For 50 år siden sto forgjengeren Robert Kennedy på nesten samme sted og talte fra Vest-Berlin mot «den frie verden».

I dag sto Obama på Paris-plassen, som var «ingenmannsland» og lå på DDR-siden av det nå forente Tyskland og talte motsatt vei, i retning det tidligere kommunistiske Øst-Europa.

Kastet jakka Kennedy talte til 200 000 mennesker da han uttalte de berømte ordene «Ich bin ein Berliner». Bare 4000 mennesker fikk høre på Obama, ikke minst av sikkerhetshensyn.

De fikk se en president som bare etter to minutter kastet jakka på grunn av varmebølgen Berlin i dag opplever og som gjorde det klart at han ville være uformell.

Og den amerikanske presidenten leverte. Han ble ustanselig avbrutt av klappsalver og la ikke skjul på at Berlin akkurat i dag var verdens midtpunkt.

-Alle forfulgte mennesker i verden er berlinere, slo den amerikanske presidenten fast, til stor jubel fra forsamlingen.

«Valgtale» Det tok Obama fem år å komme til Berlin. Sist han var her, var det som presidentkandidat. Denne gangen kom han som president, men talen hans kunne like godt vært en valgtale - om man tar vekk alt skrytet av tyskerne og Berlin.

Han så for seg håpet om en atomvåpenfri verden og ville ha et internasjonalt samarbeid for menneskerettigheter, frihet og helse. Han snakket om kampen han ville føre for å stanse den globale oppvarmingen og om håpet om at en transatlantiske handelsavtale snart ville materialisere seg.

Nok en gang sa Obama at han vil nedlegge den kontroversielle Guantanamo-basen på Cuba, men la til at den omfattende bruken av førerløse fly, såkalte droner, og avanserte overvåkingsprogrammer var nødvendig for å bli kvitt fangeleiren.

Og selv om muren som skilte Berlin i to er borte, snakket han om en ny mur, der vanlige mennesker befant seg på den ene sida og ekstremister på den andre. Men i motsetning til president Ronald Reagan som ved Brandenburger Tor i 1987 sa at han ønsket «fred gjennom styrke», var Obamas budskap at han vil ha «fred gjennom rettferdighet».

Det var ingen tale av Kennedy-kaliber Obama holdt i ettermiddag, men presidenten kan i hvert fall trøste seg med at 80 prosent av tyskerne bifaller hans besøk. Det er verre med populariteten hjemme i USA.