Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin slår hardere

President Putin slår til mot kritisk presse og kontrollerer nå alle nasjonale TV-stasjoner i Russland. Hvordan kan det ha seg?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Da en domstol i Moskva sist helg stengte den regjeringskritiske TV-stasjonen TV-6, slo Putin en ny spiker i kista for pressefriheten i Russland. Domsavgjørelsen betyr at den siste landsdekkende TV-stasjonen som stilte kritiske spørsmål til regjeringen, er lagt ned, og at Putin har manøvrert seg dit hen at det ikke eksisterer en eneste kritisk røst blant det viktigste av alle medier. Liberale politikere, menneskerettighetsorganisasjoner og mediene selv protesterer, og utenlandske regjeringer uttrykker stor bekymring. Men makta ter seg påfallende usjenert, og virker demonstrativt uinteressert i kritikken. Og i et land som har blitt Vestens nære allierte i kampen mot terror, må vi tillate oss å spørre: Hvordan kan slikt skje?

DET MEST OPPLAGTE svaret er også det mest nedslående: nemlig at verken Putin selv eller folkene rundt ham har forstått det demokratiske imperativet som ligger i det å tillate og oppmuntre til en fri og uavhengig presse. Det siste året har regjeringen vært på systematisk jakt for å knekke det frie ord i russisk TV. Det begynte med at regjeringen tvang den styrtrike Boris Berezovskij til å selge sine 49 prosent av aksjene i den statlige TV-kanalen ORT. Da det slaget var vunnet, vendte regjeringen seg mot den uavhengige og regjeringskritiske TV-kanalen NTV. Kanalen hadde blant annet profilert seg med en kritisk nyhetsdekning av krigen i Tsjetsjenia, og rapportert om både russiske tap og brudd på menneskerettigheter. Krigen i Tsjetsjenia er Putins krig, og en kritisk dekning er en særlig torn i øyet på presidenten.

DA NTV VAR «likvidert», som det heter om slakting av selskaper på disse kanter, flyktet de fleste journalistene med sin profilerte sjef Jevgenij Kiseljov til kanalen TV-6. Der opprettholdt de mange av programmene og programprofilen fra NTV. Når nå også TV-6 er borte, så betyr det at regjeringen har fullført sitt løp og på lovlig vis fjernet sine kritikere i TV etter lange runder i retten. Hvordan kan det ha seg?

DET HAR SEG SLIK at slaktingen av både NTV og TV-6 skjedde under påskudd av dårlig drift og manglende fortjeneste. Regjeringen brukte statlig kontrollerte eierinteresser til å gå til retten for å få stanset kanalene. Både Putin og hans regjering kan rent formelt se uskyldsrent på sine kolleger fra vest, og si at kjære deg, dette har da regjeringen ingen ting med. Medieminister Mikhail Lesin brukte oppstyret slaktingen av TV-6 har skapt, til å slå fast følgende: «Pressefriheten i vårt land, og muligheten til å si hva man mener, har for lengst sluttet å være høytidelige deklarasjoner. Det er virkeligheten hver dag.» Det er så man fryser litt på ryggen og aner Bresjnev-tidas orwellske doublespeak, at man ljuger offentligheten rett opp i ansiktet og har tilstrekkelig med både makt og arroganse til å gjøre det.

DA ER NOK den profilerte opposisjonspolitiker Boris Nemtsov nærmere virkeligheten når han snakker om regjeringens press, og kritiserer domstolene for unnfallenhet. «Etter denne kjennelsen vil man ikke kunne snakke om et uavhengig rettssystem i Russland uten med et ironisk smil,» sier han. Igjen har ekspresident Boris Jeltsins nære medarbeider Boris Berezovskij en finger med i spillet, som en av de viktigste eierne i TV-6. Han har lovet å «kjempe til det siste», som han sier, men de fleste regner løpet som kjørt for kanalen.

DEN OPPLYSTE intelligentsia i Russland frykter nå mest av alt medienes selvsensur. Regjeringen har demonstrert at den vil knekke kritiske røster. Nå er det redaktørenes og journalistenes frykt som vil redigere mediene, mener mange. Det er grunn til å frykte at de har rett. TV-6 sjefen selv, vi snakker altså om den profilerte kritiker Kiseljov, sier det slik: «Jeg oppfatter ikke TV-6 som en opposisjonell kanal. Vi er klare til å kompromisse med statsmakta, men ingen har tilbudt oss et kompromiss.»

SLIK SNAKKER ALTSÅ mannen som oppfattes som, og trolig oppfatter seg selv som, selve ridderen av det frie ord. Og dermed er han et ekko, riktignok svakt, av den folkelige oppfatningen som den høyrepopulistiske lederen Vladimir Zjirinovskij gir uttrykk for, nemlig at TV-6 kan takke seg selv for sin ulykke. For sånn må det jo gå med folk som er så dumme at de åpent utfordrer makta. Det er i et slikt klima Vladimir Putin kan slå hardere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!