SNAKKER SVENSK: Den russiske presidenten Vladimir Putin har skjulte talenter. Foto: AFP/NTB Scanpix
SNAKKER SVENSK: Den russiske presidenten Vladimir Putin har skjulte talenter. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Putin snakker svensk og, har strandtomt på Åland

- Vi snakker svensk med hverandre, sier gammel KGB-kollega.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Neste gang den russiske presidenten forsvinner, så kanskje dukker han opp på Åland, skriver Aftonbladet (krever innlogging).

Den svenske avisa viser til at Vladimir Putin pugget tysk da han ble drillet til offiser i KGB. Og til det som kanskje er mindre kjent - at Putin også studerte svensk fordi det ikke var helt klarlagt hvor han skulle plasseres.

Og på finske Åland, mellom Finland og Sverige i Østersjøen, snakker de snaut 30000 innbyggerne svensk.

Det er likevel ikke bare språket den svenske avisa sikter til når de plasserer Putin på Åland. I egenskap av å være Russlands president, har Putin faktisk tilgang på en eksklusiv ubebygget strandtomt i Saltvik.

- Nett av mystikk Det henger sammen med en fredsavtale etter andre verdenskrig, og Russland krevde altså sin rett til denne eiendommen av Åland 4. oktober 2009 - og fikk den.

Så der kan Putin dukke opp og praktisere sin svensk med lokalbefolkningen.

- KGBs språkutdanning er veldig bra, sier professor Kristian Gerner, russlandekspert ved universitetet i Lund.

Mandag denne uka dukket Vladimir Putin opp etter elleve dager som forsvunnet fra offentligheten. Gerner sier Putins forsvinning neppe var en tilfeldighet.

- Man bygger opp et nett av mystikk rundt Putin. Vanligvis opptrer han jevnlig i offentligheten. Når han plutselig forsvinner, blir det vidåpent for spekulasjoner. Så kommer han tilbake. Stor og kraftig. han kan peke og si: se, så feil dere tok, sier Gerner.

Og nettopp det skjedde.

- Symboliserer Russlands storhet Putin viste seg i Konstatinpalasset i St. Petersburg sammen med Kirgisistans president Almasbek Atambajev.

Da hadde den russiske presidenten allerede vært utsatt for rykter om alt fra at han skulle ha fått barn med kjæresten Alina Kabajeva i Sveits, til at han er alvorlig syk eller død, eller rett og slett på ferie.

- Uten sladder ville livet ha vært kjedelig, smilte Putin selvsikkert.

Pressesekretær Dmitrij Peskov øste på:

- Har dere sett vår lammede president, kidnappet av generaler? Han kom nettopp fra Sveits, der han tok imot en baby.

Kristian Gerner sier til Aftonbladet at Putin i stadig større grad går inn i rollen til de gamle tsarene.

- Han symboliserer Russlands storhet.

Om Putin skulle forsvinne igjen for så å dukke opp på Åland, så kan han faktisk svensk. Hans stabssjef og gamle KGB-kollega, Sergej Ivanov, sier de to av og til snakker svensk sammen når de møtes. Det går fram av en artikkel i Moscow Times.

Putins strand i Satvik er 200 meter lang.