Putin solgte - Bush kjøpte

ST. PETERSBURG (Dagbladet): President Vladimir Putin var mannen ingen i vest kunne drømme om å kjøpe bruktbil av da han ble valgt for litt over to år siden. Men i går solgte han både historie, kultur og vidd i fødebyen St. Petersburg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og George W. Bush, han bukket ja takk.

Etter noen bemerkelsesverdige dager i Russland er det ikke mye kulde igjen i forholdet mellom Russland og USA. Det handler om «min venn Vladimir», og om «min venn George», og det hele toppet seg på et møte med studenter fra Putins gamle universitet, der både humor og varme preget møtet.

De to presidentene forlot auditoriet ledsaget av lattersalver og applaus, nesten hånd i hånd, som om det var rockestjerner som forlot scenen.

Verdifull partner

Vladimir Putins prosjekt er å selge inn Russland som en pålitelig og verdifull partner. Han skal ta farvel med den tida da Russland og Sovjetunionen hadde respekt først og fremst fordi de var fryktet.

Og mye dreier seg om salg, både av Russland som pålitelig samarbeidspartner og av russiske produkter.

I går fikk Putin langt på vei løfter av George W. Bush om medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og på fredag lovte Bush å foreslå for Kongressen at handelsrestriksjonene som ligger i Jackson-Vanik-loven fra 1974, skal fjernes.

Verbal pingpong

- Hvis den russiske regjeringen fortsetter å åpne økonomien, er det min holdning at Russland kan bli medlem, sa Bush på møtet på St. Petersburgs statsuniversitet, og snakket om Verdens handelsorganisasjon.

- George sa det veldig bra, og jeg vil fortsette å åpne økonomien. Jeg er med, repliserte Putin.

Sånn kan altså en student som stiller spørsmål i et auditorium, om når Russland kan bli med i WTO, være med på å presse fram politiske beslutninger i denne nye, underlige tid, der presidenter danser som lam, tiljublet av studenter i velvillig flomlys fra all verdens TV-stasjoner.

Bush og kona Laura fikk vakre St. Petersburg fra smørsida. Sola skinte på gullkupler og mennesker.

Feiring

Byen feirer 300-årsjubileum om et år, da kommer ikke bare herr og fru Bush, men også stats- og regjeringssjefene i EU. Da er det snakk om toppmøte og fest, og en Vladimir Putin som vil ha enda mer spisskompetanse som selger. Det er da den store festen er.

- Det er viktig for meg personlig at Bush liker min hjemby, og at vi ble tatt imot av venner, sa Putin.

Det var hatter og flagg i stars and stripes i St. Petersburg i går.

Men til tross for åpenheten fortalte kanskje ikke Putin alt om hjembyen. For selv om de to presidentene har mange ting felles, så har de også en bakgrunn så ulik som den bare kan bli.

Mens Bush vokste opp med sølvskje i munnen, født inn i USAs absolutte politiske og finansielle elite, vokste Putin opp i en bygård i St. Petersburg.

I et rom i en leilighet som familien delte med en jødisk familie.

Putins far var maskinmekaniker, og det nærmeste familien kom den politiske eliten, var at farfar Putin var kokk for både Lenin og Stalin, så frykten lærte Vladimir Putin tidlig å kjenne.

Jagde rotter

Og selv om Putin i dag tar med seg ekteparet Bush til den jødiske synagogen i St. Petersburg, avslører han ikke noen sympati med sine jødiske naboer fra oppveksten.

- Han fortalte meg om Talmud, og jeg mistet straks interessen, sier Putin i boka om seg selv, «Første mann», da han minnes naboens innføring i jødisk sabbat.

Og mens lille Putin hadde som hobby å jage rotter i oppgangen, hadde lille Bush det enklere, der han vokste opp i en styrtrik familie, med en far som også skulle bli president.

Men presidenter ble både Putin og Bush, etter en kort karriere i barndommens enger, som henholdsvis en slags viseborgermester i St. Petersburg og som guvernør i Texas.

Mens Putin ble hentet nesten ingensteds fra da han ble Boris Jeltsins håndplukkede etterfølger og seinere president, ble guvernør Bush båret fram av pappa Bushs mektige venner.

En spesiell allianse har vokst fram, av 11. september og de helt spesielle forutsetningene det skapte.

Men alliansen har også som forutsetning at to presidenter med en helt forskjellig bakgrunn har funnet en tone som denne helga har blitt kringkastet til alle som har villet se.

VEL FORLIKTE: Presidentparene Bush og Putin framsto som gode venner og vel forlikte på sin vandring gjennom St. Petersburg i går. Neste år kommer George og Laura Bush på gjenvisitt til Vladimir Putin og kona Lyudmila for å feire byens 300-års jubileum.