<strong>VIL HA SEKS NYE ÅR:</strong> Vladimir Putin kunngjør at han stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/ Reuters / NTB Scanpix
VIL HA SEKS NYE ÅR: Vladimir Putin kunngjør at han stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president. Foto: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/ Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Putin stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president

Vladimir Putin kunngjør at han stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vladimir Putin overrasket få, om noen, da han onsdag kunngjorde at han stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president.

Da Putin under et møte med frivillige onsdag ble spurt om han vil stille til gjenvalg, svarte han at han vil bestemme seg om kort tid. Uttalelsen ble møtt med kraftig applaus, hvorpå Putin reagerte med å si at han ville ta støtten fra publikum med i betraktningen, skriver NTB.

Kort tid etter kom bekreftelsen fra Putin:

- Ja, jeg vil stille som kandidat til å bli president for Den russiske føderasjon, sa Putin i en tale til arbeidere på bilfabrikken GAZ i Volga-byen Nixhnij Novgorod tirsdag.

12. september i år markerte en viktig dag i Putins liv som leder av Russland. Han hadde nemlig sittet som Russlands øverste leder i 6 602 dager - en dag lenger enn den sovjetiske lederen Leonid Bresjnev, som satt med makta i over 18 i perioden 1964-1982.

For å være helt nøyaktig var Putin statsminister i en fireårsperiode fra 2008, som følge av at den russisk grunnloven slår fast at man ikke kan sitte i mer enn to presidentperioder på rad. De fleste analytikere er imidlertid enige om at det var Putin som hadde den reelle makta, også da Dmitrij Medvedev var president.

Dermed er Putin den lengstsittende russiske lederen siden Josef Stalin, som satt med makta i nær tre tiår, fra 1924 til 1953 - eller 10 634 dager, ifølge Washington Post.

Presidentvalget i Russland holdes 18. mars neste år. Ferske meningsmålinger viser at han har støtte fra rundt 80 prosent av velgerne, og Putin er på forhånd så godt som sikret seier. Dette til tross for økonomiske nedgangstider og et stadig mer konfliktfylt forhold til vestlige land.

En valgseier vil sikre Putin en tredje periode som president, og vil gi ham posisjonen fram til 2024.

Tette bånd til Trump-leiren

Putin har over årene sikret seg enorm makt som Russlands øverste leder. Det siste året har navnet hans også blitt nevnt stadig oftere i pressen hos Russland og Sovjets gamle erkefiende - USA.

Amerikansk etterretning er nemlig overbevist om at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget i fjor høst, og flere hevder at ordren kom direkte fra Vladimir Putin.

Den tidligere sjefen for nasjonal etterretning i USA, James Clapper, og den forrige CIA-sjefen, John Brennan, var begge samstemte da de forrige måned sa at Trump blir utnyttet av Putin og Russland.

Både spesialetterforsker Robert Mueller i FBI og en rekke kongresskomiteer etterforsker om Trump-leiren samarbeidet med russerne om å påvirke valget. Så langt er fire Trump-medarbeidere, seinest presidentens tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver - Michael Flynn, siktet i etterforskningen.

Donald Trump har selv sagt at han trodde på Putin, da han overfor Trump nektet for at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske valget. Dagen etter sa Trump imidlertid at han «støtter vår (USAs, red.anm.) etterretning» når det kommer til russisk innblanding i valget.

- Putin er en opportunist

Den britiske journalisten og forfatteren Luke Harding har skrevet bok om bindingene mellom Putin og Trump. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Den britiske journalisten og forfatteren Luke Harding har skrevet bok om bindingene mellom Putin og Trump. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Den prisvinnende britiske gravejournalisten, Luke Harding, har gjort et dypdykk i historien om Trumps bindinger til Russland - og dokumenterer dette i boka «Sammensvergelse: Hvordan Russland hjalp Donald Trump inn i Det hvite hus».

- For å forstå hva som skjedde under det amerikanske valget i 2016, så må man se på Russlands historie. Denne gangen brukte russerne de samme metodene som KGB benyttet seg av fra 50- til 80-tallet, for å forsøke å påvirke valg og fremme politiske retninger som er gunstige for Moskva, sier han til Dagbladet.

Han mener at de samme metodene, oppdatert for vår moderne verden «i Facebook- og Twitters tidsalder», fungerte utmerket.

- Poenget er ikke at Putin er et altseende geni. Han er en opportunist som utnyttet seg av den ekstreme splittelsen i USA, mener Harding.

Fakta om Vladimir Putin

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952.

* Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president

* Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at man ikke kan sitte i mer enn to presidentperioder på rad.

* 4. mars 2012 vant han presidentvalget og seks nye år i presidentstolen.

* 6. desember 2017 kunngjorde han at han stiller som kandidat i presidentvalget 18. mars 2018.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer