Putin støtter ukrainsk våpenhvile

Russlands president synes det er en god ide å legge ned våpnene.

VÅPENHVILE: Russlands preseident Vladimir Putin støtter en våpehvile i Ukraina. Foto: AFP/NTB Scanpix.
VÅPENHVILE: Russlands preseident Vladimir Putin støtter en våpehvile i Ukraina. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske presidenten, Vladimir Putin, er ifølge en erklæring fra Kreml enig i beslutningen som Petro Porosjenko, Ukraines president, har truffet om en ukelang våpenhvile i den østlige del av Ukraina.

Lørdag uttalte han at våpenhvilen ikke levedyktig med mindre den følges opp av praktiske handlinger, melder nyhetsbyrået AP.

Fredelig løsning - Vladimir Putin støtter beslutningen om våpenhvile sørøst i Ukraina, og også intensjonen han sier han har om å ta konkrete skritt mot en fredelig løsning, heter det i en uttalelse fra Kreml.

Til forhandlingsbordet Putin mener at tiden nå er moden for at begge partene må legge ned våpene og sette seg til forhandlingsbordet. Dermed støtter han forslaget til den ukrainske presidenten Petro Porosjenko, som fredag kveld fremmet forslaget om våpenhvile med de pro-russiske separatistene.

Putin sa også i sin uttalelse at en våpenhvile uten forhandlinger, vil være urealistisk og lite gjennomførbar.

Separatistledere i Øst-Ukraina mener innføringen av ensidig våpenhvile er meningsløs. Flere har også avvist at de vil legge ned våpnene.

Sliter militært De militære styrkene i Ukraina har slitt med å overvinne separatistene i de østlige byene Donetsk og Lugansk, hvor de har okkupert en rekke bygninger, og erklært sin uavhengighet fra Kiev. Ukraina og USA har anklaget Russland for å støtte opprørerne, blant annet ved å tillate stridsvogner og annet militært materiell krysse grensen.

Ukraina innførte i går en ensidig våpenhvile i kampen mot de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina. Samtidig ruller stridsvogner av pro-russiske styrker i gatene.

Ukrainas president Petro Porosjenko varslet den midlertidige våpenhvilen allerede onsdag, men i dagene etter har det rast harde kamper øst i landet. I går kveld kunngjorde innenriksdepartementet i landet at våpenhvilen trer i kraft, og at den vil vare fram til fredag 27. juni.

Samtidig sier USA at de har informasjon som bekrefter opplysningene om at Russland har utplassert et «betydelig antall» soldater, stridsvogner og raketter i grenseområdene mot Ukraina.

Ifølge amerikanske etterretningskilder er utstyret og soldatene en del av Moskvas plan om å gå inn med aktiv støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

NATOs øverstkommanderende i Europa, general Philip Breedlove, tror den nye russiske styrkeoppbyggingen ved den ukrainske grensen er et svar på ukrainske styrkers framgang i kampen mot opprørerne, melder NTB.

Russland avviser at landet driver styrkeoppbygging, og Putins talsmann Dmitrij Peskov sa fredag at soldatene bare var der for å skjerpe sikkerheten ved grensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer