TØFF TALE: Vladimir Putin kom med sitt utspill i ettermiddag.  EPA/SERGEI ILNITSKY Scanpix
TØFF TALE: Vladimir Putin kom med sitt utspill i ettermiddag. EPA/SERGEI ILNITSKY ScanpixVis mer

Putin svarer med 40 nye kjernefysiske langdistanseraketter

Kontant svar på USAs planer om utplassering av våpen i Polen og Baltikum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Foran militære ledere i Kubinka sa den russiske presidenden dette:

Kontant svar - Men enn 40 ballistiske missiler som er i stand til å trenge gjennom selv det mest teknisk avanserte rakettskjold vil bli lagt til for å styrke det kjernefysiske forsvaret i løpet av året, sa Putin, ifølge Reuters.

Den russiske presidentens uttalelser kommer etter at The New York Times for noen dager siden refererte til kilder i det amerikanske forsvarsdepertementet som sa at USA var klar til å utplassere tyngre våpen og stridsvogner i NATO-land som grenser til Russland. I går sa Putins talsmann Dmitrij Peskov at han ikke ville kommentere nyhetene om de amerikanske planene før de var offisielle.

I ettermiddag kommenterte imidlertid sjefen selv - Putin - de amerikanske planene på kontant vis.

Våpenkappløp Russlands ofisielle vesjon er at det er Vesten som nå presser fram et nytt rustningskappløp med Russland. Den russiske viseforsvarsministeren Anatolij Antonov sier dette til telegrambyrået RIA Novosti:

- Følelsen er at våre kolleger fra NATO-landene presser oss inn i et våpenkappløp.

Det er krisa i Ukraina som er utgangspunktet for den nye konfrontasjonen mellom Russland og Vesten. Det som i vest oppfattes som den russiske aggresjonen i Ukraina, har fått nye NATO-land som Polen og de baltiske land til å be om hjelp til å forsterke sitt forsvar fordi de føler seg truet av det de sier er russisk aggresjon. Det har ført til sterke russiske reaksjoner om militarisering av NATOs grense mot Russland.

Hvis vi ser bort fra krigen i Øst-Ukraina, så er det hittil mest dramatiske utspillet i denne opptrappingen av konfrontasjonen mellom Russland og Vesten Putins dramatiske løfte om 40 nye interkontinentale raketter i formiddag. Det er våpen som kan nå USA.