Putin sverget hevn over alle spioner: - Forrædere skal dø

Timer etter at den tidligere spionen Sergei Skripal ble funnet bevisstløs, ble et klipp fra 2010 spredt på nettet. Der lovet Putin død over alle russiske spioner.

SVERGET HEVN: Tirsdag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal funnet bevisstløs. Kort tid etter ble et TV-klipp av Russlands president, Vladimir Putin, spredt på nettet. Foto: AFP / NTB scanpix
SVERGET HEVN: Tirsdag ble den russiske eksspionen Sergei Skripal funnet bevisstløs. Kort tid etter ble et TV-klipp av Russlands president, Vladimir Putin, spredt på nettet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag bekreftet Storbritannias utenriksminister at det var den russiske eksspionen Sergei Skripal og datteren Julia Skripal som ble funnet bevisstløse på en benk ved et kjøpesenter i Salisbury søndag.

De var begge i kritisk tilstand etter å ha fått i seg et ukjent stoff.

Få timer senere ble et videoklipp fra 2010 opp spredt på sosiale medier. I TV-innslaget som ble vist på Russisk TV sverger Russlands president, Vladimir Putin, hevn over russiske spioner, skriver Financial Times.

Putin advarer også om at ethvert svik mot Russland vil resultere i død.

- Forrædere skal dø, tro meg. Disse menneskene har forrådt vennene og familiene sine. Uansett hva de fikk i bytte mot det, uansett om det var tredve sølvmynter, så vil de kveles med dem, sier han.

Setter i gang etterforskning

Det er foreløpig ikke kjent hva slags stoff Skripal og datteren skal ha vært i kontakt med, eller om de ble forgiftet. Det som derimot er sikkert er at tilstanden deres er kritisk, skriver BBC.

Onsdag ble det offentliggjort at Storbritannias innenriksminister, Amber Rudd, setter gang etterforskningen av 14 andre «mistenkelige» dødsfall etter søndagens hendelse.

- Vi vet fremdeles ikke akkurat hva som har skjedd, men det vi vet er at det som skjedde på Salisbury på søndag var en tragedie. Vi gjør alt vi kan for å finne ut av hva som skjedde. Det nasjonale sikkerhetsrådet møttes på tirsdag, og vi ble enige om at vi skal gjøre alt som skal til for å komme til bunns i dette, sier Rudd.

Politiinspektør Craig Holden sier Storbritannias sikkerhetstjenester også jobber med å finne ut av hva som førte til at Skripal og datteren brått falt om.

- Vi jobber for å finne ut om noe kriminelt har skjedd, forklarer han.

​Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, varsler omfattende tiltak om det skulle vise seg at en statsmakt forgiftet den russiske eksspionen.

- Skulle det komme fram bevis som indikerer at en statsmakt er ansvarlig, så vil den britiske regjeringen svare på passende og kraftfullt vis, sa Johnson.

Dømt samme år

Fram til 1999 jobbet Skripal for russisk militæretterretning. Siden arbeidet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995. Det skriver NTB.

Ikke før i 2006 ble 66 år gamle Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år senere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia. Det skriver NTB.

I 2010 ble han og tre andre fanger frigitt av Russland som en del av en bytteavtale for ti russiske spioner som ble holdt fanget i USA. Siden har han oppholdt seg i eksil i Storbritannia.

Skripals datter Julia bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far.

Hun skal ha besøkt sin far i hans eksil flere ganger, spesielt de to siste åra.

De to ble sendt til sykehus og det gjøres nå tester for å identifisere hva det var som gjorde dem syke.

Sønnen døde

Hendelsen i Salisbury er heller ikke det eneste mystiske som har skjedd i Skripals familie, sier familiemedlemmer til BBC.

Skripals sønn døde nylig, 43 år gammel, under en tur til St. Petersburg sammen med kjæresten. Også Skripals kone har gått bort etter at han ble utlevert til Storbritannia, men det dødsfallet var sykdomsrelatert.

Kan ha blitt drept

Det er foreløpig ikke kjent hva slags stoff Skripal og datteren skal ha vært i kontakt med, eller om han ble forgiftet. Det som derimot er sikkert er at tilstanden hans er kritisk, skriver BBC.

Politiinspektør Craig Holden sier Storbritannias sikkerhetstjenester jobber også med å finne ut av hva som førte til at Skripal og datteren brått falt om.

- Vi jobber for å finne ut om noe kriminelt har skjedd, forklarer han.

​Storbritannias utenriksminister, Boris Johnson, varsler omfattende tiltak om det skulle vise seg at en statsmakt forgiftet den russiske eksspionen.

- Skulle det komme fram bevis som indikerer at en statsmakt er ansvarlig, så vil den britiske regjeringen svare på passende og kraftfullt vis, sa Johnson.

Ikke første gang

Det samme året Putin ytret et krav om at alle forrædere skulle dø, mistet den tidligere russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko også livet.

Han omkom etter å ha drukket radioaktiv te på et hotell i London. En rapport fra 2016 viser at en britisk dommer mener Russlands president Vladimir Putin trolig hadde forhåndsgodkjent drapet på Litvinenko.

Rapporten viser også at retten tror drapet ble gjennomført av to russiske agenter.

Ifølge BBC var Litvinenko svært kritisk til Putin-regimet. Han hadde også etterforsket drapet på den russiske gravejournalisten Anna Politkovskaya før han døde.

Storbritannia innførte sanksjoner mot Russland etter Litvinenko-drapet, og forholdet mellom de to landene har siden vært svært anspent siden.

- Trodde han var trygg

Til Independent sier Litvinenkos kone, Marina Litvinenko at Skripal må ha trodd at han var trygg fordi han ikke angrep Putin.

- Han angrep verken Putin eller jobbet som spion lenger. Han holdt en lav profil, så hvorfor var han et mål, sier hun.

Hun mener nettopp det er det store spørsmålet i saken.

- Skripal var en svært suksessfull M16-agent som avslørte russiske spioners identiteter, muligens i bytte for penger. Han hadde sikkert mange fiender på grunn av landsforræderiet. Kanskje det var grunnen, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer