Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin takker Norge

NEW YORK (Dagbladet): «Kursk»-tragedien har åpnet døra for et langt bedre samarbeid mellom Norge og Russland om atomsikkerhet i nordområdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trening av russiske dykkere i Norge, felles øvelser av militær og sivil art og nye diskusjoner om delelinja i Barentshavet står på programmet etter samtaler mellom statsminister Jens Stoltenberg og president Vladimir Putin i New York i går.

- Godt tegn


- Jeg vil takke deg for en rask og positiv reaksjon fra Norge under «Kursk»-ulykken, sa Putin da han møtte Stoltenberg på FNs tusenårsforsamling i går.

- Det er et godt tegn for samarbeidet i framtida. Vi har flere gode prosjekter for utnyttelse av atomavfall, og vi vet at alle land i de nordlige regioner er interessert i disse prosjektene, sa en opplagt Putin.

Risiko

- Nordmenn er urolige for risikoen for kjernefysiske ulykker og forurensning i nordområdene. Derfor må Norge gjøre alt vi kan for å komme i et samarbeid hvor denne risikoen blir så liten som mulig. Det betyr at vi må ha mer samarbeid når det gjelder redningsaksjoner. Vi må ha bedre avtaler som sørger for at vi varsles tidligere, og vi må ha bedre samarbeid om teknologi og utstyr, sier Stoltenberg.

Statsministeren legger vekt på at det ikke må herske usikkerhet om forskjellige lands redningsutstyr passer sammen.

Til Norge

- Russiske dykkere skal etter planen til Norge for å få trening og delta i det videre arbeidet med «Kursk». Russerne skal selv dekke det videre redningsarbeidet økonomisk. Norges økonomiske bistand går til andre typer kjernefysiske miljøproblemer. I dag har ikke det kjernefysiske avfallet nær våre egne grenser en forsvarlig håndtering, og der vil vi bidra med penger for å finne forsvarlige løsninger, sier statsministeren.

Møtet i New York skal legge grunnlaget for nye møter med Russlands statsminister i Norge i slutten av måneden.

<B>ATOMAVFALL:</B> Vladimir Putin vil gjerne samarbeide med Norge om behandling av atomavfall. Her fra møtet med Jens Stoltenberg i New York.