Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin taper penger og splitter EU

Vladimir Putin gir opp en gassrørledning til Europas hjerte. Russland taper store penger, men kaller det et tap for EU. Og EU er splittet mellom skuffede og lettede.

I NATO: Russlands president, Vladimir Putin, var i NATO-landet Tyrkia da han offentlig skrinla rørledningen for gass til EU. Han kalte det et tap for EU, men det er også et stort tap for Russland. Foto: REUTERS / Scanpix / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti
I NATO: Russlands president, Vladimir Putin, var i NATO-landet Tyrkia da han offentlig skrinla rørledningen for gass til EU. Han kalte det et tap for EU, men det er også et stort tap for Russland. Foto: REUTERS / Scanpix / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til en anslått pris av 50 milliarder US dollar, 300 milliarder kroner, skulle det bygges en rørledning for gass fra Russland, over bunnen av Svartehavet, gjennom Bulgaria, Serbia, Kroatia, Ungarn og til Østerrike, med sidegreiner til Italia, Bosnia-Hercegovina og Slovenia. Dermed kunne russisk gass gå utenom Ukraina, hvor russisk gass har vært gjenstand for så mye strid.

Denne rørledningen, kalt «Sørstrømmen», kommer i tillegg til «Nordstrømmen», som går fra Russland, over bunnen av Østersjøen og til Tyskland. Russland ville gjennom begge sende sin gass til markedet i Europas hjerte utenom brysomme Ukraina. Men Sørstrømmen endte som det største offeret for Russlands militære innblanding i Ukraina.

Avhengig av Russland
EU-kommisjonen likte aldri Sørstrømmen fordi det russiske statsselskapet Gazprom både skulle eie rørledningen og levere gassen, og det strider mot reglene for konkurranse i EU. Derfor krevde Kommisjonen tilgang til rørledningen for andre leverandører av gass.

Men EU er også, særlig på grunn av krisa i Ukraina, redd for å bli avhengig av energi fra Russland, fordi det er et politisk våpen i president Vladimir Putins hånd. I fjor fikk EU tretti prosent av sin gass fra Russland. Medlemslandet Bulgaria ble truet med bøter av EU dersom man fortsatte arbeidene med rørledninger på bulgarsk jord, og arbeidet stanset.

Russland taper
President Putin var på offisielt besøk hos president Recep Tayyip Erdogan i NATO-landet Tyrkia da han erklærte rørledningen for død. Å bygge en rørledning under Svartehavet og så stanse når den når stranda i Bulgaria ville være vanvittig, sa Putin. Nå vil han i stedet utvide en rørledning til Tyrkia og bygge et lager og «handelsknutepunkt» for gass ved grensa mellom Tyrkia og Hellas.

Putin kalte dette et stort tap for EU. Men det er også et stort tap for Russland. Markedet i Tyrkia kan ikke erstatte markedet i EU. Han ga samtidig Tyrkia et avslag på prisen for russisk gass og et forhandlingskort til Tyrkia i de forhandlingene med EU om medlemskap som aldri tar slutt.

Mange tapere
Men her er det mange tapere. Konsortiet som skulle bygge Sørstrømmen, hvor franske, tyske og italienske selskaper deltar, har allerede brukt «hundrevis av millioner av dollar», sa Putin. Han oppfordret Bulgaria til å søke erstatning fra EU for tap på «minst 400 millioner dollar» - 2,4 milliarder kroner - i året i gjennomfartsavgifter.

I Bulgaria har forresten EU-kommisjonen allerede satt i gang gransking av korrupsjon i forbindelse med anbud på rørledningen.

I Bulgaria og de andre berørte landene ville dette, i tillegg til gjennomfartsavgifter, ha skapt mange arbeidsplasser og store fortjenester for selskaper som hadde fått oppdragene med å bygge rørledningen.

Hva nå?
De østeuropeiske medlemslandene er ikke blide og spør EU-kommisjonen: Hva skal vi gjøre nå da? Fra før av har EU forkastet rørledningen «Nabucco», som skulle føre gass fra Aserbajdsjan under Kaspihavet og gjennom Tyrkia til EU. Skal den igjen vekkes til live?

For president Putin var «Sørstrømmen» både et politisk og økonomisk våpen mot EU. Han kunne få makt over pengelense og energisultne land i Øst-Europa. Og nå taper Russland store inntekter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling