Putin taper penger og splitter EU

Vladimir Putin gir opp en gassrørledning til Europas hjerte. Russland taper store penger, men kaller det et tap for EU. Og EU er splittet mellom skuffede og lettede.

I NATO: Russlands president, Vladimir Putin, var i NATO-landet Tyrkia da han offentlig skrinla rørledningen for gass til EU. Han kalte det et tap for EU, men det er også et stort tap for Russland. Foto: REUTERS / Scanpix / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti
I NATO: Russlands president, Vladimir Putin, var i NATO-landet Tyrkia da han offentlig skrinla rørledningen for gass til EU. Han kalte det et tap for EU, men det er også et stort tap for Russland. Foto: REUTERS / Scanpix / Mikhail Klimentyev / RIA Novosti Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til en anslått pris av 50 milliarder US dollar, 300 milliarder kroner, skulle det bygges en rørledning for gass fra Russland, over bunnen av Svartehavet, gjennom Bulgaria, Serbia, Kroatia, Ungarn og til Østerrike, med sidegreiner til Italia, Bosnia-Hercegovina og Slovenia. Dermed kunne russisk gass gå utenom Ukraina, hvor russisk gass har vært gjenstand for så mye strid.

Denne rørledningen, kalt «Sørstrømmen», kommer i tillegg til «Nordstrømmen», som går fra Russland, over bunnen av Østersjøen og til Tyskland. Russland ville gjennom begge sende sin gass til markedet i Europas hjerte utenom brysomme Ukraina. Men Sørstrømmen endte som det største offeret for Russlands militære innblanding i Ukraina.

Avhengig av Russland EU-kommisjonen likte aldri Sørstrømmen fordi det russiske statsselskapet Gazprom både skulle eie rørledningen og levere gassen, og det strider mot reglene for konkurranse i EU. Derfor krevde Kommisjonen tilgang til rørledningen for andre leverandører av gass.

Men EU er også, særlig på grunn av krisa i Ukraina, redd for å bli avhengig av energi fra Russland, fordi det er et politisk våpen i president Vladimir Putins hånd. I fjor fikk EU tretti prosent av sin gass fra Russland. Medlemslandet Bulgaria ble truet med bøter av EU dersom man fortsatte arbeidene med rørledninger på bulgarsk jord, og arbeidet stanset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer