Toppmøte:

Putin til G20: - Paranoid

Ikke bare må befolkningen selv overvåke hverandre. Indonesia står også i en spagat for å håndtere alle landene.

SIKKERHETSTILTAK: Soldater i Indonesia forbereder sikkerheten juni i forkant av G20 møtet som skal holdes i Bali i november. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB
SIKKERHETSTILTAK: Soldater i Indonesia forbereder sikkerheten juni i forkant av G20 møtet som skal holdes i Bali i november. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det kreves omfattende sikkerhetstiltak i forkant av G20-møtet som skal holdes på Bali, Indonesia 15. og 16. november.

Det lokale politiet hevder at sikkerhetssituasjonen er under kontroll, ifølge det indonesiske nyhetsbyrået Antara.

- Det regionale politiet har sikret alle innganger og utganger til Bali, inkludert havner, flyplass og kyster, sier politiinspektør Putu Jayan Danu Putra.

Å sikre toppmøtet vil innebære omfattende samarbeid fra sikkerhetsstyrker, sier Putra. Det vil bli utplassert 6 722 ansatte for å sikre møtet.

Som en del av sikkerhetsarbeidet, har politiet også bedt befolkningen om å delta i overvåkning og vedlikehold av sikkerheten i nabolagene deres.

Det vil si å rapportere enhver mistenkelig hendelse umiddelbart til politiet.

ØVELSE: Millitæret i Indonesia deltar i en sikkerhetsøvelse som forberedelse til G20-møtet som skal holdes i november. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB
ØVELSE: Millitæret i Indonesia deltar i en sikkerhetsøvelse som forberedelse til G20-møtet som skal holdes i november. Foto: Sonny Tumbelaka / AFP / NTB Vis mer

- Paranoid

Hans Jørgen Gåsemyr, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), forteller at de ulike landene i stor grad selv planlegger sine egne sikkerhetsopplegg i forkant av toppmøtet.

- Indonesia står i en spagat for å håndtere alle disse landene, sier Gåsemyr.

Videre forteller han at det er flere år siden vi har sett en så stor samling av verdens aller fremste ledere.

- USA har et eget sikkerhetsopplegg, Putin er kjent for å være paranoid og Xi vil nok ha store krav om sikkerhet.

Kan bli første møte ansikt til ansikt

På Bali har det blitt gjort sikkerhetstiltak for G20-møter siden desember 2021, siden det holdes mange aktiviteter på Bali relatert til konferansen, informerer Putra.

Sikkerheten vil bli skjerpet på konferansestedet, inntil delegatene forlater Indonesia.

Både Kinas president Xi Jinping og Russlands president Vladimir Putin planlegger å delta på toppmøtet, opplyser Bloomberg.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har også sagt at han kommer til toppmøtet, men at det avhenger av hvem andre som kommer.

Dermed kan det bli det første møtet ansikt til ansikt mellom ham og Putin siden Russland invaderte Ukraina i februar, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer