Putin til krig mot det sivile samfunn

Et overveldende flertall i den russiske dumaen stemte i dag for et forslag som skal hindre utenlandsk finansiering av miljøbevegelsen og menneskerettighetsgrupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet.no): Forslaget har president Vladimir Putins støtte, og vil innebære en ytterligere ensretting av det russiske samfunnet.

Krever handling fra Støre

- EU og andre må møte dette med dramatiske sanksjoner. Jeg håper den norske regjeringen protesterer kraftig mot dette, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Russlands mest kjente miljøaktivist, Aleksandr Nikitin, jobbet for Bellona da han avslørte den dramatiske atomtrusselen den russiske Nordflåten representerte på 1990-tallet. Nikitin leder nå Bellonas kontor i St. Petersburg.


- Den uttalte hensikten med dette forslaget er å svekke de frivillige organisasjonene. Det vil ta kraften fra det vivile samfunn i Russland, sier Holly Carter, sjefen på Moskva-kontoret til den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen Humar Rights Watch.

Dumaen stemte i dag for forslaget med 370 mot 18 stemmer. Motviljen mot frivillige organisasjoner er sterk i Kreml. De kritiserer krigføringen og brudd på menneskerettigheter i Tsjetsjenia, og krever at miljøet tas hensyn til.

- Hvis en slik lov gjennomføres, må det være dramatisk for selskaper som Hydro og Statoil å gå inn i Stockmann-feltet i nord, slik de gjerne vil. De kan ikke bare blindt gå inn i et land som ikke tillater det sivile samfunn å eksistere, sier Frederic Hauge.

Oransje revolusjoner

STØTTER OMSTRIDT FORSLAG: Russlands president Vladimir Putins. Foto: SCANPIX/AP
STØTTER OMSTRIDT FORSLAG: Russlands president Vladimir Putins. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Men det er også en annen grunn til at Putin ønsker de frivillige organisasjonene ut av Russland.


Frivillige organisasjoner spilte en viktig rolle da Georgia gjennomførte sin revolusjon for to år siden, og Ukraina for et år siden.

Begge steder var det det sivile samfunnet som reiste seg da en korrupt makt prøvde å stjele et valg med hjelp av fusk. Det er en mulighet Kreml ikke vil gi opposisjonen i Russland, hvis parlamentsvalget i 2007 og presidentvalget i 2008 skulle bli jevnt.

En av mennene som har formulert loven, Aleksej Ostrovskij, i det nasjonalistiske liberal-demokratiske partiet, begrunner den slik:

- Vi husker hvordan disse menneskerettighetsorganisasjonene forsvarte menneskerettigheter i Jugoslavia, Ukraina og Georgia, og jobbet for CIA, og vi vet hvordan det endte, sier han.

Den nye loven, som må vedtas to ganger til, innebærer at alle frivillige organisasjoner skal sjekkes hvert år for å finne ut om de opererer i samsvar med loven.

- Det er klart at det vil bli dramatisk vanskeligere for oss å overføre ressurser, sier Frederic Hauge.

Men han lover krig mot loven, og håper at EU og den norske regjeringen følger opp.