Putin til Oslo med massakre i kofferten.

Russlands statsminister Vladimir Putin kommer til Oslo med en blodig massakre i kofferten. Midtøsten er ikke eneste hete tema under toppmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Madeleine Albright, som også kommer til Oslo, sa i går at det russiske angrepet på Tsjetsjenia ikke bare var beklagelig, men også meget illevarslende.

Nylig sendte president Bill Clinton et brev til president Boris Jeltsin og slo fast at USA nå er dypt bekymret over russernes økende voldsbruk i Tsjetsjenia.

Like etter massakrerte fire russiske raketter 143 sivile på en markedsplass i hovedstaden Grosnyj.

Overdrevet

Russlands utenriksminister Igor Ivanov kommenterte i går for første gang det russiske rakettangrepet. Han antydet at tallet på de drepte var sterkt overdrevet og la skylda på media. Først nektet den russiske regjeringen for at angrepet hadde funnet sted. Deretter ble det hevdet at markedsplassen skjulte våpenlagre.

Sanksjoner

Russiske aviser skrev i går at de fire rakettene bommet på målet sitt og traff markedsplassen ved et uhell, melder nyhetsbyrået AP.

Tysklands statsminister, Gerhard Schröder, fordømte i går den blodige massakren. Tyske politikere krever nå at det innføres økonomiske sanksjoner mot Russland og at alle planlagte lån til landet umiddelbare legges på is.

Ifølge den russiske regjeringen befinner de russiske soldatene seg bare en mil fra Grosnyj. En av de russiske generalene som leder felttoget, Gennadij Trosjin, sa i går på russisk TV at troppene ville angripe Grosnyj, men dette er ikke bekreftet av regjeringen.

Russland har nå 100000 soldater i Tsjetsjenia, tre ganger så mange de hadde under den forrige krigen som i 1996 endte i et ydmykende nederlag for Russland.

Stormangrep

De tsjensjenske opprørerne forbereder seg på et russisk stormangrep ved å grave skyttergraver og legge ut miner. Russerne har skritt for skritt nærmet seg hovedstaden, men de internasjonale protestene har økt i samme takt.

Når toppmøtet i Oslo finner sted 1. og 2.november, kan slaget om Grosnyj allerede være i gang, men det er også mulig at statsminister Vladimir Putin venter med ordren til angrepet, for å slippe å møte en ny storm av kritikk her i Oslo. Slik sett kan toppmøtet i Oslo også påvirke utviklingen av krigen i Tsjetsjenia.

<B>KRIGERSK:</B> Vladimir Putin