Putin tilbyr rakettskjold

MOSKVA: Russland presenterte i går NATO for et europeisk rakettskjold, som et svar på det amerikanske rakettforsvaret president George W. Bush har godkjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland mener det omstridte amerikanske rakettskjoldet vil utløse et nytt våpenkappløp, og under et besøk i Moskva fikk NATOs generalsekretær George Robertson overlevert planene om et mye billigere europeisk rakettforsvar.

Russlands president, Vladimir Putin, understreket overfor Robertson at det har skjedd store politiske endringer og at forsøkene på å stemple Russland som det onde imperium ikke lenger virker særlig overbevisende.

Avskrekking

- Vi hadde et godt og nyttig møte, og jeg er glad for å ha mottatt det russiske forslaget til rakettforsvar, sa Robertson etter samtalene i Moskva.

- Vi skal drøfte denne saken når russerne skal holde en briefing i Brussel med det aller første.

Oberstløytnant Leonid Ivasjov sa at det russiske rakettskjoldet er forskjellig fra det amerikanske systemet, som er kalkulert til 60 milliarder dollar.

De russiske planene legger vekt på avskrekking og politiske tiltak framfor avansert militært utstyr, og det innebærer at partene skal beholde de eksisterende nedrustningsavtalene.

Rakettforsvar

Den russiske planen er mye billigere enn den amerikanske. Den vil bare delvis beskytte Europa mot rakettangrep, og Russland skal opprettholde sitt avskrekkende rakettforsvar.

Putin tok i fjor til orde for et felles ikke-strategisk forsvarssystem som kan avskrekke angrep fra stater som Irak, Iran og Nord-Korea uten å ødelegge den eksisterende strategiske maktbalansen.

Washington har som ventet stilt seg skeptisk til Russlands planer. (NTB-Reuters-AFP)