Putin tror på våpenhvile i Øst-Ukraina innen to dager

Men opplysningene er knappe, og kampene fortsetter i Donetsk.

SAMTALE: Russlands president, Vladimir Putin, og den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, har snakket om permanent våpenhvile i Øst-Ukraina. Her fra da de to møtte hverandre i Minsk i forrige uke. Foto: Sergej Bondarenko / Reuters / NTB scanpix
SAMTALE: Russlands president, Vladimir Putin, og den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, har snakket om permanent våpenhvile i Øst-Ukraina. Her fra da de to møtte hverandre i Minsk i forrige uke. Foto: Sergej Bondarenko / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): På en forvirrende dag i Ukraina kom det først melding fra president Petro Porosjenko om en avtale om våpenhvile i Øst-Ukraina. Ukrainas president, Petro Porosjenko, og hans russiske motpart, Vladimir Putin, har blitt enige om en våpenhvile i Øst-Ukraina, het det først.

Men en talsmann for Russlands president, Vladimir Putin, sa etterpå at Russland og Ukraina ikke har blitt enige om en våpenhvile, ettersom Russland «ikke er part i konflikten i Øst-Ukraina».

Dette har Putin for så vidt sagt hele tida.

Innen to dager
Men så, onsdag ettermiddag, sier Putin at en avtale mellom ukrainske myndigheter og separatistene øst i landet kan være klar innen 5. september.

Samtidig meldes det om nye kamphandlinger i Donetsk i Øst-Ukraina. En reporter fra nyhetsbyrået Reuters opplyser at det onsdag ettermiddag ble hørt kraftige eksplosjoner nordvest i byen og at svart røyk steg opp fra et område like i nærheten av byens flyplass.

Knappe opplysninger
Spørsmålet er om Ukrainas regjering har fått til en avtale om våpenhvile med de pro-russiske opprørerne med medvirkning fra Putin. Putins talsmann sier de to presidentene har snakket om hvilke tiltak som trengs for å få på plass en våpenhvile.

En militær talsmann for Ukrainas regjering er knapp overfor Dagbladet:

- Jeg har ingen informasjon om hvorvidt kampene ved fronten har stanset. Detaljer om våpenhvilen kommer seinere, sier oberst Andreyi Lysenko til Dagbladet.

Det er alt ukrainske myndigheter så langt vil si om den våpenhvilen som angivelig ble inngått med de pro-russiske opprørerne tidligere i dag, onsdag.

Telefon-samtale
Det er snakk om en permanent våpenhvile i Donbass-området i det østlige Ukraina, ifølge president Porosjenkos kontor onsdag.

Porosjenko og Putin drøftet onsdag krisa i Ukraina på telefon.

- Det ble oppnådd enighet om hvilke skritt som skal tas for å få gjenopprettet freden, hetere det i en uttalelse fra presidentens kontor.

Fangeutveksling Ifølge Putin er fangeutveksling og opprettelsen av en humanitær korridor for flyktninger og nødhjelp blant tiltakene.

Den russiske presidenten sier ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti at han håper at den ukrainske ledelsen støtter opp under framgangen som er oppnådd og det videre arbeidet i kontaktgruppa som er etablert.

Putin understreker også at hans syn på hvordan konflikten i Ukraina kan løses i stor grad sammenfaller med Porosjenkos syn.

Møte i Minsk
Putin og Porosjenko møttes i Minsk i forrige uke sammen med blant annet EUs utenrikssjef, Catherine Ashton. Men da ble det ikke gjort fremskritt i forsøket på å få på plass en fredsavtale.

Putin har hele tida avvist at Russland er en part i striden og insisterer på at Ukraina må forhandle med de pro-russiske opprørerne og løse krisa med dem.

Russiske myndigheter avviser også at russiske soldater kjemper på separatistenes side. Donbass er det østlige hjørnet av Ukraina, mot grensa til Russland, og består av fylkene Donetsk og Luhansk.