TVILER PÅ FN: Russlands president Vladimir Putin sår tvil om bruken av kjemiske stridsmidler i Syria. Foto:  EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT
TVILER PÅ FN: Russlands president Vladimir Putin sår tvil om bruken av kjemiske stridsmidler i Syria. Foto:  EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDITVis mer

Putin tviler på FN-rapport om gassangrep

Russland og Syria tviler på FNs rapport om gassangrep

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria og Russland avviser funnene til en FN-ledet gransking som slo fast at både IS og president Bashar al-Assads styrker har brukt kjemiske stridsmidler i Syria.

Det syriske regimets sjefforhandler Bashar al-Jaafari hevder det ikke finnes fysiske bevis for at det ble brukt klorgass. Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sier Russland har «veldig alvorlige spørsmål» til funnene, og landet er ikke rede til å akseptere funnene.

FNs sikkerhetsråd ga i fjor en granskingskommisjon i oppdrag å samle beviser for at det ble brukt en eller annen form for kjemiske stridsmidler under ni angrep mot syriske landsbyer i 2014 og 2015. Funnene, som ble presentert i forrige uke, slo fast at president Bashar al-Assads styrker har utført minst to kjemiske angrep i Syria. Det dreier seg om to klorgassangrep i provinsen Idlib; ett i landsbyen Talmenes i april 2014 og ett i Sarmin i mars 2015.

Ekstremistgruppa IS brukte sennepsgass som våpen under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i august i fjor, ifølge rapporten. (©NTB)