Putin undersøkte skipsvrak

Dukket opp og dykket ned. Russlands president i nytt macho-stunt.

DYKKET NED: President Vladimir Putin dykker, denne gangen i Finskebukta. Foto:  EPA/ALEXEI NIKOLSKY Scanpix
DYKKET NED: President Vladimir Putin dykker, denne gangen i Finskebukta. Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin har gjort det igjen, tatt med seg pressen på en foto-session der han viser fram sine maskuline sider.

For fedrelandet
Denne gangen var det i Finskebukta utenfor St. Petersburg, der Putin lot seg senke 50 meter ned i sjøen i ei dykkerklokke for å undersøke en fregatt som forliste på 1800-tallet.

Etter 20 minutter i vannet dukket en blid Putin opp til overflaten. Dykket var i samarbeid med Russlands geografiske samfunn som gjennomfører et prosjekt med å studere sunkne skip for å ære russiske sjøfolk som døde på havet, også soldater som døde under 2. verdenskrig.

- Vi har ikke gjort dette så mye tidligere. Jeg tror tida er moden nå, vi kan gjøre dette, fordi det er økonomisk og teknologisk mulig. Den moralske forpliktelsen overfor fedrelandets forsvarere er en selvfølge, sa en smilende Putin da han kom til overflaten.

Med tiger
Vladimir Putin, som politisk profilerer seg som en tøffing på alle livets områder, har gjort macho-aktige foto-stunt til en viktig del av sitt politiske image. Et av de mest kjente bildene er etter at han angivelig skjøt en sibirsk tiger, og reddet en gruppe journalister og forskere fra å bli tigermat.

TØFFING: Putin i  farta er blitt en føljetong. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ ALEXEI NIKOLSKY/NTB-SCANPIX
TØFFING: Putin i farta er blitt en føljetong. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ ALEXEI NIKOLSKY/NTB-SCANPIX Vis mer

Et annet tilfelle var fra i fjor høst, da han fløy i en motorisert hang-glider og skulle vise trekkfugler veien hjem. Han har også posert i bar overkropp på hesteryggen, og som ensom fisker i villmarka.

I tillegg har 60-åringen mangfoldige ganger blitt avbildet i kampsport-utstyr.

Juks og ryggplager
Men ikke alt har vært like vellykket, og macho-seansene har vært gjenstand for satire. Han har måttet innrømme at bildene fra da han angivelig fant kjeramikk fra en angivelig utdødd sivilisasjon på bunnen av Svartehavet var lureri. Det har også kommet påstander om at tigeren han skjøt i virkeligheten kom fra en dyrehage, og sov tungt allerede før den ble bragt til presidenten og hans følge.

Når det gjelder stuntet med å lære trekkfugler veien hjem, førte det til at Puting fikk kallenavnet «Alfa-fuglen». Det stuntet kan også ha påført Putin store ryggsmerter. Han var i fjor høst borte fra flere offisielle oppdrag, angivelig på grunn av ryggplager etter flyturen med trekkfuglene.

SKJØT TIGER? Vladimir Putin i Sibir i 2008. Foto:  REUTERS/RIA Novosti/Kremlin Scanpix
SKJØT TIGER? Vladimir Putin i Sibir i 2008. Foto: REUTERS/RIA Novosti/Kremlin Scanpix Vis mer

Det koster å være kar. Også for en som allerede er president.

TIL HEST: Dette bildet, fra august 2009, har nærmest blitt ikonisk. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Pool/NTB-SCANPIX
TIL HEST: Dette bildet, fra august 2009, har nærmest blitt ikonisk. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Pool/NTB-SCANPIX Vis mer