Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin ut mot «russofobisk hysteri» i USA: - Det gjør det vanskelig å jobbe eller snakke sammen

Benekter at Russland har hacket USA.

SAMTALE: Vladimir Putin snakket torsdag med journalister fra utenlandske nyhetsbyråer. Foto: AP Photo / Dmitri Lovetsky / NTB scanpix
SAMTALE: Vladimir Putin snakket torsdag med journalister fra utenlandske nyhetsbyråer. Foto: AP Photo / Dmitri Lovetsky / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Russland og USA har vært noe turbulent etter påstander om at Russland skal ha forsøkt å påvirke valget i USA i fjor.

Det pågår for tiden en FBI-ledet etterforskning, og både FBI og Senatet etterforsker om det har vært samarbeid mellom Russland og personer i Trumps valgkampapparat.

«Russofobi»

Under et møte med utenlandske journalister torsdag klaget Putin over et «russofobisk hysteri» i USA.

- Det er rettet mot den sittende amerikanske presidenten for å hindre ham i å få gjort jobben sin, sa Putin, som la til at målet er å «etablere en atmosfære som forhindrer oss fra å snakke sammen om saker som for eksempel terrorisme».

Putin adresserte også påstandene om russisk hacking og russisk innblanding i det amerikanske valget.

Han påstod at noen av bevisene som peker mot at russiske hackere deltok i cyberangrep kan være forfalsket.

- Jeg kan se for meg at noen iscenesetter en rekke angrep på en sånn måte at det ser ut som om angrepet kommer fra Russland. Moderne teknologi har gjort det ganske enkelt, sier Putin.

Men han avviser ikke at russiske personer kan ha hatt en finger med i spillet under noen av datainnbruddene.

- Hackere er frie mennesker

Selv om Putin blankt avviser at den russiske staten har vært involvert i hacking, sa han at det er «teoretisk mulig» at spenningen mellom Russland og Vesten kan ha inspirert individer til å utføre cyberangrep.

- Hackere er frie mennesker, akkurat som kunstnere som våkner opp om morgenen i godt humør og begynner å male. Det er det samme med hackere. De kan våkne, lese om noe som handler om forholdent mellom stater og hvis de føler seg patriotiske så kan det hende de vil bidra i kampen mot dem som snakker Russland ned, sa Putin.

Men, sier Putin, hackere, uavhengig av hvor de kommer fra, kan ikke påvirke valg, fordi oponionen ikke er så enkel å manipulere.

- Ingen hackere kan påvirke valgkampen i noe land i Europa, Asia eller Amerika, sa Putin.

Kongressen gransker for tiden om Russland forsøkte å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget, og hvilken kontakt folk i Donald Trumps valgkampstab eventuelt hadde med russerne.

Etterretningskomiteen i Senatet gransker også om nære medarbeidere av Trump kan ha spilt på lag med Russland for å svekke Hillary Clintons vinnersjanser i presidentvalget.

Donald Trump har konsekvent avvist alle påstander kontakt mellom hans valgkampstab og Russland og har kalt det hele en heksejakt.

Trump mener påstandene er demokratenes unnskyldning for «å ha tapt et valg de burde vunnet».

Hele Norges coronakart