Putin uten perestrojka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da gisseldramaet i Moskva ble avsluttet tidlig lørdag morgen, pustet en hel verden lettet ut. Riktignok fikk vi vite at spesialstyrkenes aksjon hadde kostet noen av gislene livet, men gisseltakerne var uskadeliggjort, og det kunne gått mye verre.
  • Det står fortsatt fast at langt flere liv kunne gått tapt. Likevel har de siste dagene avslørt at redningsaksjonen, og med den de russiske myndighetenes håndtering av saken, etterlater langt flere spørsmål enn svar. Noen av dem er så alvorlige at de truer med å overskygge det faktum at et flertall av gislene faktisk ble reddet.
  • Igjen demonstrerer president Vladimir Putin at Russland nok er endret siden Sovjetunionens dager. Han selv sitter imidlertid dypt nede i arven fra den totalitære staten. Riktignok ba han allerede lørdag kveld de pårørende til ofrene om unnskyldning for at spesialstyrkene ikke maktet å redde alle, men han unnlot å gjøre oppmerksom på at bare én av de 118 døde ble drept av skudd. Resten døde av gassen som ble brukt under redningsaksjonen. Ennå befinner det seg 646 gisler på sykehusene, 150 på intensivavdelinger. For 45 er tilstanden alvorlig.
  • Heller ikke finner myndighetene det nødvendig å opplyse om hvilken gass som er blitt brukt - kanskje fordi de benyttet en stridsgass som de ifølge internasjonale avtaler ikke skulle ha. Resultatet er uansett at det legges unødige og rystende hindringer i veien for legenes arbeid med å redde livet til de forgiftede gislene. Like graverende er det at myndighetene ennå ikke har opplyst alle de pårørende om deres kjære er i live, eller hvor de befinner seg. Begge disse handlemåtene peker i retning av en menneskeforakt som hører hjemme i Stalins Sovjetunionen, ikke i et moderne Russland.
  • Når Vladimir Putin videre la press på Danmark for å avlyse den lenge planlagte konferansen om Tsjetsjenia som startet i går, viser han takter som også hører et totalitært regime til. Det framstår som et åpent spørsmål om Putin overhodet vil at krigen i Tsjetsjenia skal ta slutt noen gang, og om han evner å lede Russland inn i en demokratisk verden, der første bud er åpenhet.