Krigen i Ukraina

Putin utsteder pass: - Politisk krigføring

Putin vil lage en ny republikk av et nytt område i Ukraina, mener oberstløytnant.

NYTT GREP: Putin gjør det lettere for noen ukrainere å få russisk pass. Det kan tvinge dem til å bli med i russisk militærtjeneste. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
NYTT GREP: Putin gjør det lettere for noen ukrainere å få russisk pass. Det kan tvinge dem til å bli med i russisk militærtjeneste. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) Vis mer
Publisert

Onsdag erklærte Russlands president Vladimir Putin at han ønsker å gjøre det lettere å utstede russiske pass til innbyggere i okkuperte områder i Ukraina.

Innbyggerne i Kherson, som er helt okkupert av Russland, og det delvis okkuperte Zaporizjzja, slipper nå å ha bodd i Russland, vise at de har god nok økonomi eller bestå en språkprøve for å få russisk statsborgerskap, skriver NTB.

Russland gjorde det samme for innbyggerne i utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina i 2019.

Torsdag sa Putins talsmann, Dmitrij Peskov, at de ønsker å utvikle og opprette en «spesiell økonomisk sone» i separatistområdene Donetsk og Luhansk, ifølge det russisk statseide mediet Ria.

- Vil etablere ny republikk

Disse grepene er en del av en politisk og økonomisk krigføring, mener oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole.

- Det er en russifisering av områdene for å få politisk kontroll. Det går på å få kontroll gjennom politikk, økonomi, skolesystemet og valuta.

Å utstede pass er en vanlig russisk måte å få kontroll på områder på, forteller Karlsen.

- En fare med det er at folk i områdene blir utskrevet i russisk militærtjeneste for å slåss mot ukrainere. Det har de gjort med menn fra 18 til 64 år i Luhansk og Donetsk, og det er Ukraina redd for at Russland skal gjøre i Kherson og Zaporizjzja.

Karlsen sier at de forventer at Russland vil etablere en ny republikk i Kherson, på samme måte som Luhansk og Donetsk.

- De innfører rubler, setter inn russiskvennlig administrasjon og innfører russisk pensum på skolene. Det er mulig at de kommer til avholde en symbolsk folkeavstemning, hvor de erklærer selvstendighet, men det kan være vanskelig å gjennomføre fordi motstanden er så stor. Hvis de gjør det, må de gjennomføre massivt valgfusk.

SPRENGES: En ny video publisert på plattformen Telegram skal vise et angrep på en russisk stridsvogn i Donetsk-området øst i Ukraina. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Telegram Vis mer

- Rettferdiggjør

Jakub M. Godzimirski, forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), mener at grepene fra Moskva er et politisk signal som viser at Russland har planer om å innlemme området i Russland på lang sikt.

Samtidig påpeker han at det ikke er lovlig med to statsborgerskap i Ukraina.

- Hvis noen tar imot russisk pass bryter de loven. Det er også sånn at hvis Russland utsteder pass til andre land, så kan de påberope seg rett til å forsvare sine borgere hvis de kommer i knipe - og på den måten rettferdiggjøre en invasjon, sier han til Dagbladet.

- Brudd på suverenitet

Putins pass-grep satte sinnene i kok i Kyiv, som fordømmer det de omtaler som Putins «ulovlige plan». Det skriver The Guardian.

Planen bryter med internasjonal rett, mener ukrainske myndigheter.

- Den ulovlige utstedelsen av pass er åpenbart brudd på ukrainsk suverenitet og territorielle integritet, så vel som internasjonal humanitær rett, skriver det ukrainske utenriksdepartementet i en uttalelse onsdag.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer