Putin varslet Obama om flystyrten

Den amerikanske presidenten har bedt om å bli holdt løpende oppdatert.

INFORMERT: USAs president, Barack Obama, ble raskt informert om flyet som ble skutt ned i Ukraina. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad
INFORMERT: USAs president, Barack Obama, ble raskt informert om flyet som ble skutt ned i Ukraina. Foto: AFP PHOTO/Jewel Samad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, har bedt sine rådgivere om å holde ham løpende oppdatert om flyet som skal ha blitt skutt ned over Ukraina nær grensa mot Russland.

Obamas pressetalsmann, Josh Earnest, opplyser at Obama snakket med Russlands president, Vladimir Putin, på telefon i dag, men han kunne ikke bekrefte om Obama var kjent med rapportene om flyet under samtalen, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge Kreml skal de to presidentene ha diskutert hendelsen med flyet fra Malaysia Airlines.

- Den russiske lederen informerte USAs president om meldingene fra luftfartsmyndighetene om at det malaysiske flyet hadde styrtet på ukrainsk territorium, som hadde kommet like før telefonsamtalen, skriver russiske myndigheter i en uttalelse.

Resten av samtalen skal ha handlet om situasjonen i de østlige delen av østlige Ukraina og nye vestlige sanksjoner mot Russland.

Trappet opp Det er Putin som skal ha bedt om samtalen med Obama for å diskutere de nye sanksjonene USA og EU onsdag varslet overfor Russland. Ytterligere detaljer om samtalen er ikke kjent. Obama snakket med Putin like før han forlot Det hvite hus på en tur til Delaware og New York.

Myndighetene i Ukraina sier de ikke har noe med en nedskyting å gjøre, og legger skylda på prorussiske separatister. Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax, avviser separatistene at de har noe med nedskytingen å gjøre. Amerikansk etterretning jobber nå intenst med å komme til bunns i hvem som faktisk skjedde.

USA mener Russland de siste ukene har trappet opp sin militære støtte til opprørerne i Ukraina.

Militærfly skutt ned - Selv i lys av alt diplomatiet som har foregått, og innsatsen på veldig høyt nivå fra oss og nøkkelland i EU, som Frankrike, Tyskland og Storbritannia, de siste månedene, har flyten av tunge våpen og støtte til separatistene fra Russland faktisk økt, sa en tjenestemann i Obama-administrasjonen til New York Times i går.

De siste dagene har også ukrainske og russiske myndigheter beskyldt hverandre for fiendtlighet på tvers av landegrensene. Ukrainske myndigheter har blant annet beskyldt Russland for å avfyre en rakett som traff et militærfly mandag. Flyet skal ha fløyet i en høyde på 21000 fot.

- Bare veldig sofistikerte våpensystemer er i stand til å nå denne høyden, sier den amerikanske tjenestemannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer