- Putin-venn etterforskes for hvitvasking i USA

Milliardær, gassinvestor og Putin-venn under lupen.

ETTERFORSKES:  Den russiske milliardæren og gassinvestoren Gennadj Timsjenko har overført en rekke penger i amerikansk finanssystem. Hvor disse egentlig kommer fra, undersøkes nå. Timsjenko er i den russiske presidentens innerste krets og står på USAs sanksjonsliste. Foto: Olga Maltseva / Afp / Scanpix
ETTERFORSKES: Den russiske milliardæren og gassinvestoren Gennadj Timsjenko har overført en rekke penger i amerikansk finanssystem. Hvor disse egentlig kommer fra, undersøkes nå. Timsjenko er i den russiske presidentens innerste krets og står på USAs sanksjonsliste. Foto: Olga Maltseva / Afp / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikansk påtalemyndighet etterforsker den russiske milliardæren Gennadij Timtsjenko hvitvasking av penger. Mannen sjekkes nå for å ha overført penger som stammet fra angivelig korrupte handler i Russland gjennom det amerikanske finanssystemet.

Timtsjenko er i Vladimir Putins innerste krets. Milliardæren, gassinvestoren og Putin-vennen etterforskes av USAs føderale statsadvokat i New Yorks østlige distrikt, skriver Wall Street Journal.

På USAs sanksjonsliste Timtsjenko står på USAs sanksjonsliste. Justisdepartementet bistår i etterforskningen, som dreier seg om transaksjoner i forbindelse med Gunvor Groups kjøp av olje fra russiske OAO Rosneft med påfølgende salg til tredjepart.

Transaksjonene som granskes, skjedde før USA innførte sanksjoner mot Timtsjenko og andre som følge av krisen i Ukraina.

Dersom pengene stammet fra ulovlig aktivitet, som for eksempel uregelmessig salg av statlig eid olje, kan det dreie seg om hvitvasking, skriver avisen.

Gass og olje Timtsjenko er en mangeårig venn av Putin og grunnla i sin tid Gunvor, som er et av verdens fem største oljehandelsselskap. Forretningsmannen var inntil i mars i år deleier i selskapet, som er basert i Sveits.

I dag er han også deleier i Russlands nest største gassprodusent Novatek.
(NTB)