Krigen i Ukraina

Putin-venn fjernet fra toppjobb

Media spekulerer i at en ny toppjobb tett på Vladimir Putin venter for Dmitrij Rogozin, som uten offentlig forklaring har blitt fjernet fra jobben som sjef for Russlands romprogram.

ENDRINGER: Vladimir Putin avbildet under en tale i Moskva 30. juni. Foto: NTB
ENDRINGER: Vladimir Putin avbildet under en tale i Moskva 30. juni. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Dmitrij Rogozin har blitt regnet som en nær alliert av Vladimir Putin gjennom flere år.

Han har flere ganger kommet med trusler etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. I mai skrev han på Telegram at Russland i en atomkrig kan ødelegge Nato-land på halvannen time.

Han har tidligere vært viseminister i forsvarsdepartementet i Russland. Siden 2018 har han vært sjef for landets romprogram.

Fjernet

Fredag kom derimot meldingen om at president Vladimir Putin har fjernet Rogozin som direktør for romprogrammet, og erstattet ham med Yuri Borisov. Borisov har jobbet tett med forsvarsminister Sergej Sjojgu.

I pressemeldingen fra Kreml gjengitt av nyhetsbyrået Tass ble det ikke oppgitt noen grunn til hvorfor Rogozin har sluttet i toppjobben.

FJERNET: Dmitrij Rogozin i Kazakhstan i 2018. Foto: NTB
FJERNET: Dmitrij Rogozin i Kazakhstan i 2018. Foto: NTB Vis mer

Spekulasjoner

Det har trigget spekulasjoner.

Den britiske avisa The Independent skriver at Putin har sparket toppsjefen, mens det uavhengige nettstedet Meduza skriver at de har kilder på at Rogozin venter en forfremmelse.

Meduza skriver at ifølge deres kilder er Rogozin en het kandidat til å ta en høytstående stilling i Putins administrasjon. En annen mulighet skal være at han får en rolle i de russiskokkuperte byene Donetsk og Luhansk i Ukraina.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

- Putin liker ham

- Putin liker ham, og har gjort det i lang tid. De har møttes offentlig to ganger etter at krigen brøt ut, begge ganger har Putin vært svært vennlig mot ham, siterer Meduza en kilde på.

Rogozin har vært svært aktiv på Twitter underveis i krigen, og uttrykt sterke meningen, men har ikke kommet med noen meldinger siden 15. juni.

På Twitter har han kommet i flere konfrontasjoner, blant annet med Tesla-gründer Elon Musk.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer