Putin-venn slippes fri

Onsdag utvekslet Russland og Ukraina krigsfanger, som blant annet gjør at Viktor Medvedtsjuk, som kalles Putins nærmeste ukrainske støttespiller, løslates.

TETTE BÅND: Den ukrainske oligarken Viktor Medvetsjuk og Russlands president Vladimir Putin under et møte i 2019. Foto: Reuters/NTB
TETTE BÅND: Den ukrainske oligarken Viktor Medvetsjuk og Russlands president Vladimir Putin under et møte i 2019. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland har totalt løslatt 215 personer som satt fanget i landet. Ukraina har svart med å løslate 55 russiske fanger. Deriblant den mye omtalte ukrainske oligarken og politikeren Medvedtsjuk.

I midten av april bekreftet presidenten Volodymyr Zelenskyj at de hadde pågrepet den pro-russiske politikeren. Presidenten meldte da umiddelbart at landet ville se på muligheten for å bytte han mot ukrainske kvinner og menn som Russland hadde tatt til fange i krigen.

Fem måneder seinere har det ønsket blitt et faktum og dermed slippes Medvedtsjuk fri.

TALE: I en tale tirsdag kveld forteller Zelenskyj at Ukraina har pågrepet Putin-allierte Viktor Medvedtsjuk. Vis mer

Venner

68-åringen er kjent for å ha et tett bånd til Vladimir Putin. Ifølge The Guardian skal Medvedtsjuk og Putin ha vært på ferie sammen gjentatte ganger, både i Putins feriebolig i Sotsji og i Medvedtsjuks villa på Krim-halvøya.

Putin skal også være gudfar til Medvedtsjuks datter, Darjana.

Som leder for sitt prorussiske opposisjonsparti ble han i 2021 anklaget for å blant annet selge militærhemmeligheter til Russland. Medvedtsjuk nektet for dette og var plassert under husarrest da krigen brøt ut i februar.

Han var etter det på rømmen, helt til han ble tatt da han forsøkte å flykte fra landet, ifølge president Zelenskyj.

Da fredsforhandlingene foregikk i Øst-Ukraina i 2015 var Medvedtsjuk da til stede på vegne av Ukrainas daværende president, Petro Porosjenko.

Putin-venn slippes fri

Tyrkia hjalp til

På ukrainsk side sier Zelenskyj at fem kommandører, blant dem ledere som forsvarte Azovstal-stålverket i havnebyen Mariupol i flere uker, er blitt sendt til Tyrkia som del av utvekslingsavtalen. Avtalen var blitt godt forberedt på forhånd og inngått med hjelp fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

De løslatte krigsfangene blir værende i Tyrkia, der de er i sikkerhet, til krigen avsluttes, ifølge Zelenskyj.

Onsdagens kunngjøring kom dagen etter at Erdogan sa til amerikansk fjernsyn at Russland og Ukraina var enige om utveksling av 200 krigsfanger.

Utenlandske krigsfanger

Tidligere onsdag ble det kjent at ti utenlandske krigsfanger var blitt sendt fra Russland til Saudi-Arabia. Disse var del av utvekslingsavtalen, opplyser Zelenskyj.

Fem av disse ti krigsfangene kommer fra Storbritannia, og to kommer fra USA. I tillegg kommer én fra Sverige, én fra Marokko og én fra Kroatia.

- Saudi-Arabia legger til rette prosedyrer for at de får en trygg hjemreise til sine respektive land, het det i en uttalelse fra det saudiarabiske utenriksdepartementet onsdag.

Storbritannias statsminister Liz Truss var tidlig ute med å takke Ukraina og Saudi-Arabia for deres bistand i utleveringen. På Twitter skriver Truss at hun gleder seg over nyheten om løslatelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer