Putin vil forby fredsprisvinner-organisasjon

- Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet

VIL FORBY: «Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet», skriver journalisten Anna Nemtsova i The Daily Beast etter at det russiske justisdepartementet vil forby Memorial. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIX
VIL FORBY: «Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet», skriver journalisten Anna Nemtsova i The Daily Beast etter at det russiske justisdepartementet vil forby Memorial. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet», skriver journalisten Anna Nemtsova i The Daily Beast.

Mandag meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti at justisdepartementet vil forby Russlands eldste menneskerettighets-organisasjon, «Memorial».

Memorial ble grunnlagt 19. april 1992 av fredsprisvinneren Andrej Sakharov. Organisasjonen jobber for å fremme demokrati og rettssikkerhet, og de vil «forme en offentlig samvittighet basert på demokratiske og rettsstatlige verdier fri for totalitære mønstre».

- Gjentatte lovbrudd Justisministeren anmeldte Memorial 24. september og russisk høyesterett vil behandle saken 13. november. 

«På grunn av grove og gjentatte brudd på russisk lov har vi bedt Høyesterett om å forby historie- og sivilorganisasjonen Memorial», sier en talsperson for justisdepartementet til Ria Novosti. Lovbruddene Memorial blir anklaget for er en rekke formalitetsbrudd, og hvordan organisasjon er organisert.

Russlands president, Vladimir Putin, har slått hardt ned på de sivile organisasjonene etter at han igjen ble president. I november 2012, trådte den såkalte «utenlandsk agent-loven» i kraft. Den pålegger ikke-kommersielle organisasjoner som driver politisk virksomhet og mottar støtte fra utlandet, å registrere seg som «utenlandske agenter».

Avdekker overgrep Memorial er i dag mest kjent for å ha avdekket og dokumentert overgrep og terror i Sovjetunionen. Blant annet har de intervjuet overlevende fra de sovjetiske gulag-leirene (konsentrasjonsleire red.anm.), og satt opp minnesmerker på steder hvor mennesker ble torturert og drept.

Menneskerettighetsorganisasjonen jobber også for å avdekke overgrep i dagens Russland, blant annet Tsjetsjenia.

2009 ble memorial-aktivisten Natalja Estemirova bortført og drept i Ingusjetia, mens hun selv undersøkte drap og bortføringer i Tsjetsjenia.

GRUNNLA MEMORIAL: Memorial ble grunnlagt 19. april 1992 av fredsprisvinneren Andrej Sakharov (i midten). Sakharov fikk Nobels fredspris i 1975, men fikk først lov til å reise til Oslo i 1989. Foto: DAGBLADET
GRUNNLA MEMORIAL: Memorial ble grunnlagt 19. april 1992 av fredsprisvinneren Andrej Sakharov (i midten). Sakharov fikk Nobels fredspris i 1975, men fikk først lov til å reise til Oslo i 1989. Foto: DAGBLADET Vis mer

Organisasjonen er også aktiv i Ukraina, Kasakhstan, Latvia og Georgia.

- Slutten på håpet Leder for den russiske presidentens menneskerettighetsråd, Mikhail Fedotov, ser derimot ingen grunn til å forby organisasjonen. Han ber justisdepartementet vente til Memorial selv hadde gjennomført endringer i organiseringen.

Hvis justisdepartementet lyktes «vil det være en katastrofe og slutten på håpet om at ikke all demokrati har forlatt den russiske føderasjonen», skriver Anna Nemtsova i The Daily Beast.

BORTFØRT OG DREPT: 2009 ble memorial-aktivisten Natalja Estemirova bortført og drept i Ingusjetia, mens hun selv undersøkte drap og bortføringer i Tsjetsjenia. Foto: AP/NTB SCANPIX
BORTFØRT OG DREPT: 2009 ble memorial-aktivisten Natalja Estemirova bortført og drept i Ingusjetia, mens hun selv undersøkte drap og bortføringer i Tsjetsjenia. Foto: AP/NTB SCANPIX Vis mer