Putin vil forby fredsprisvinner-organisasjon

- Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet

VIL FORBY: «Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet», skriver journalisten Anna Nemtsova i The Daily Beast etter at det russiske justisdepartementet vil forby Memorial. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIX
VIL FORBY: «Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet», skriver journalisten Anna Nemtsova i The Daily Beast etter at det russiske justisdepartementet vil forby Memorial. Foto: REUTERS/DAVID GOLDMAN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Dette er Kremls plan for å viske ut Russlands hukommelse og samvittighet», skriver journalisten Anna Nemtsova i The Daily Beast.Mandag meldte det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti at justisdepartementet vil forby Russlands eldste menneskerettighets-organisasjon, «Memorial».Memorial ble grunnlagt 19. april 1992 av fredsprisvinneren Andrej Sakharov. Organisasjonen jobber for å fremme demokrati og rettssikkerhet, og de vil «forme en offentlig samvittighet basert på demokratiske og rettsstatlige verdier fri for totalitære mønstre».

- Gjentatte lovbrudd Justisministeren anmeldte Memorial 24. september og russisk høyesterett vil behandle saken 13. november. 

«På grunn av grove og gjentatte brudd på russisk lov har vi bedt Høyesterett om å forby historie- og sivilorganisasjonen Memorial», sier en talsperson for justisdepartementet til Ria Novosti. Lovbruddene Memorial blir anklaget for er en rekke formalitetsbrudd, og hvordan organisasjon er organisert.

Russlands president, Vladimir Putin, har slått hardt ned på de sivile organisasjonene etter at han igjen ble president. I november 2012, trådte den såkalte «utenlandsk agent-loven» i kraft. Den pålegger ikke-kommersielle organisasjoner som driver politisk virksomhet og mottar støtte fra utlandet, å registrere seg som «utenlandske agenter».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer