<strong>LOVER STØTTE:</strong> Vladimir Vasiljev, lederen av fraksjonen til partiet Enhetlig Russland i den russiske nasjonalforsamlingen, lovte støtte til folket i Sevastopol. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
LOVER STØTTE: Vladimir Vasiljev, lederen av fraksjonen til partiet Enhetlig Russland i den russiske nasjonalforsamlingen, lovte støtte til folket i Sevastopol. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Putin vil gjøre ukrainere til russiske statsborgere

Dagbladet var vitne til Putins så langt sterkeste provokasjon i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEVASTOPOL (Dagbladet): Til stor jubel fra mange hundre mennesker lovte en av Russlands president Vladimir Putins mest betrodde menn borgerne på Krim russisk statsborgerskap for dem som vil.

- Statsdumaen i Moskva arbeider med dette. Jeg håper vi kommer til en avgjørelse der det blir mulig å utstede statsborgerskap, sa Vladimir Vasiljev, lederen av fraksjonen til partiet Enhetlig Russland i den russiske nasjonalforsamlingen.

Endrer befolkningssammensetning Og da blir det nok sånn, fordi Enhetlige Russland er Putins parti, og har et klart flertall i den russiske nasjonalforsamlingen.

- Russland, Russland, Russland, svarte folkemassen i taktfaste rop.

Samme taktikk som i Georgia Det å utstede statsborgerskap i konflikt-områder er ikke noe nytt grep fra russiske myndigheters side. De gjorde det etter krigen mot Georgia i 2008, da de borgerne som ville fikk russisk statsborgerskap i de autonome republikkene Abkhasia og Nord-Ossetia. Utstedeldsen av russiske pass endret befolkningssammensetningen i republikkene, og en tid etter krigen mot Georgia meldte Abkhasia og Nord-Ossetia seg ut av føderasjonen med Georgia. De har nå sin lojalitet til Russland.

Sammen med den tidligere tungsktsmesteren i boksing Nikolai Valujev var det en delegasjon på 14 medlemmer av den russiske nasjonalforsamlingen som i dag kom til Sevastopol, en stor havneby på ukrainske Krim, men også base for den russiske Svartehavsflåten. Valujev er medlem av den russiske statsdumaen for Putins parti, og var i Sevastopol et muskulært uttrykk for Putins ambisjoner i de russisk-dominerte delene av Ukraina. Hans kallenavn som bokser var «The Beast from the East» - beistet fra øst.

- Russland er med dere - Til borgerne i Sevastopol. Russland er med dere, sa Valujev, som tronet et par hoder høyere enn de fleste.

- Jeg er her for å få vite hva dere tenker på, frykter for, og vil. Vi vil se dere i øynene, sa Vasiljev til stor jubel fra de frammøtte. Vasiljev sa at Russland vil gjøre hva som står i deres makt for å hindre krig.

Rundt 50 væpnede, pro russiske menn har tatt seg inn i delstatsadministrasjonen på Krim i byen Simferopol. Ukraiske myndigheter sier at troppebevegelser i den russiske Svartehavsflåten vil bli betraktet som en militær provokasjon. Samtidig så starter den plutselig kunngjorte militærøvelsen i Vest-Russland imorgen. Den blir betraktet som en kraftig advarsel til de nye ukrainske myndighetene i Kiev.

Veldig spent på Krim Den politiske situasjonen på Krim er nå veldig spent. Store deler av befolkningen vil knyttes nærmere til Russland, og et av spørsmålene Vladimir Vasiljev fikk fra folkemassen var om Russland ville støtte folket hvis folket i en folkeavstemning ville stemme for løsrivelse fra Ukraina. 

- Jeg vet ikke hva jeg skal svare på det. Vi er kommet for å hjelpe folket innenfor rammen av loven, sa Vasiljev.

- Ikke svikt oss, var det en i folkemengden som ropte.

Støtter folkeavstemning - Vi vil ikke svikte dere. Dere har rett til en folkeavstemning, sa Vasiljev i denne svært åpne meningsutvekslingen om Russlands ambisjoner på Krim og i de russisk-dominerte områdene i Ukraina som Dagbladet var vitne til.

- Vi vil ha en ærlig og åpen samtale med dere.

- Takk, svarte folket, før de ropte Russland, Russland, Russland.

Og så tok Valujev folk i hånda på en måte som ikke var til å ta feil av. For håndtrykket fortalte at ingen kødder med Valujev. Det måtte i så fall være Ukrainas trolig kommende president, Vitalij Klitsjko, som også er tidligere verdensmester i tungvektsboksing.

<strong>TUNGVEKTER:</strong> Den tidligere verdensmester i tungvektboksing Viktor Valujev gir muskulær støtte til russiske interesser på Krim i Ukraina. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
TUNGVEKTER: Den tidligere verdensmester i tungvektboksing Viktor Valujev gir muskulær støtte til russiske interesser på Krim i Ukraina. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer