- PUTIN GNIR SEG I HENDA: - Russland har spilt aktivt med på nei-siden i debatten, sier Christian Borch. Video: DBTV Vis mer

- Putin vil gni seg i hendene av en Brexit

Christian Borch tror på politisk uro i EU. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En eventuell vil ikke Brexit bare få konsekvenser for økonomien, både i EU og i Norge, men også politisk.

Under Dagbladets Live-sending forklarte journalist og forfatter Christian Borch at Vladimir Putin vil gni seg i hendene ved en eventuell Brexit.

- De som ønsker splittelse i Europa vil få vind i seilene dersom folket i Storbritannia melder seg ut. Også Vladimir Putin vil være glad for det fordi det vil føre til et svakere EU. Putin vil gni seg i hendene, sa Christian Borch under livesendingen.

Russland støtter Brexit

Til Dagbladet i etterkant forklarer han dette grundigere:

- KAN FÅ ENORME KONSEKVENSER: Erik Bruce i Nordea frykter en dominoeffekt: - Hvis dette setter i gang liknende prosesser i andre land, spesielt Euro-land, kan dette få enorme konsekvenser også i Norge. Video: DBTV Vis mer

- Jeg tror Vladimir Putin har brukt sitt propaganaaparat for å støtte Brexit. Jeg tror ikke russerne ikke er alene om dette, men også at andre stormakter støtter kampanjene. Hensikten med dette at EU skal splittes, for det er lettere å påvirk land når de står alene. Dette er en logisk tankegang, sier Borch.

Avstemningen foregår nå og resultatene vil komme i løpet av kvelden. Flere tidligere meningsmålinger viser et knapt flertall i de som fortsatt tror på EU.

Borch tror at en Brexit også har konsekvenser EUs politikk.

- Hvis Storbritannia forsvinner, vil kreftene mot EU i andre land få en styrke, og der er Frankrike og Nederland to gode eksempel, sier Borch til Dagbladet etter live-sendingen.

- Cameron vil stå hele perioden

- Statsminister David Cameron vet at han kommer til å få et forsterket renomé i partiet ved denne folkeavstemningen, uansett om han taper eller ikke, sa førstelektor ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Øivind Bratberg i DBTVs studio og fortsetter:

- Margareth Thatcher tror jeg ville hatt en strammere regi over folkeavstemningene enn det David Cameron har hatt, mener jeg. Jeg tror uansett at dette vil få konsekvenser for Cameron, sa Øivind Bratberg, statsviter under Dagbladets Live-sending.

Christian Borch mener imidlertid noe annet.

- Vinner Cameron vil ha kommet styrket ut, men jeg tror at han sitter hele perioden sin. Med mindre han føler så mye mistillitt at han selv velger å gå. Det blir nok en oppvask i partiet uansett, sier Borch.