KREVER KRIM: Russlands president Vladimir Putin. Foto:Ria-Novosti/Mikhail Klimentyev.
KREVER KRIM: Russlands president Vladimir Putin. Foto:Ria-Novosti/Mikhail Klimentyev.Vis mer

Putin vil ha Krim inn i Russland

- Tvingende nødvendig å undertegne traktat, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Vladimir Putin sier i dag at det er tvingende nødvendig å undertegne en traktat med Krim for å gjøre halvøya til en del av Russland.
I talen fastslo han videre at folkeavstemningen på Krim var helt i tråd med demokratiske prinsipper og med folkeretten.

- Spørsmålet om Krim er avgjørende viktig, historisk viktig for oss alle, sa Putin.
Lange historiske linjer I talen trakk han lange historiske linjer. Overgivelsen av Krim til Ukraina i 1954 var en krenkelse, fastslo han.— Mange russere gikk i seng den ene kvelden som russere og våknet neste morgen opp som fremmede i et nytt land, sa han.Da Sovjetunionen brøt sammen i 1991, inntraff nok en «katastrofe» for russerne på Krim.— Krim ble glemt. Millioner av russere våknet opp i nye land. De ble en minoritet, sa den russiske presidenten.

- Utsatt for «kupp» I talen advarte han samtidig kraftig mot det politiske maktskiftet som har funnet sted i Ukraina. Den nye regjeringen har ifølge ham tatt makten i et kupp og har banet vei for «nasjonalister, nynazister, russofober og antisemitter».

— De såkalte ukrainske myndighetene har introdusert en skandaløs ny lov om revisjon av språkpolitikken som direkte krenker de nasjonale minoritetenes rettigheter, sa han i talen.

Ifølge Putin vil det i framtida være tre likeverdige språk på Krim, russisk, ukrainsk og krimtatarsk. (NTB)