Putin vil ha union med Hviterussland

Russerne kan bli spurt i folkeavstemning om de ønsker sammensmelting med Hviterussland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Vladimir Putin var overraskende positiv til union med Hviterussland, da Hviterusslands president og diktator Aleksandr Lukasjenko besøkte ham i Moskva i dag. Under forrige møte virket Putin kjølig til hele tanken. Onsdag snakket Putin ikke bare om union, men om én stat.

Han sa at han kan tenke seg å holde en folkeavstemning, og deretter valg av en felles president.

- Dette går i retning av dannelse av én stat, sa Putin under en pressekonferanse i Kreml, med Lukasjenko til stede. Den russiske rubelen kan bli felles valuta fra 2004, foreslo Putin.

Lukasjenko har i flere år ivret for union med storesøster Russland, og de første skrittene ble tatt i 1996 da Boris Jeltsin satt ved makten i Moskva. Lukasjenko har imidlertid så langt ikke snakket om å danne én stat, slik Putin gjorde onsdag. Den hviterussiske diktatoren har vært interessert i en politisk og økonomisk integrasjon av to suverene stater. Han vil ikke at Hviterussland, med 10 millioner innbyggere, skal bli en ny russisk provins.

I Minsk onsdag kveld virket ikke Lukasjenko særlig begeistret for utspillet fra Putin. Unionsavtalen med Jeltsin skal fortsatt danne grunnlag for drøftingene om forholdet mellom Russland og Hviterussland de neste årene, sa Lukasjenko til journalister ved hjemkomsten.

(NTB)