Putin vil hevne nedskytingen, skal innføre økonomiske straffetiltak mot Tyrkia

Etter at Erdogan tidligere i dag ba om unnskyldning.

KOMMER MED REAKSJONER:  Russlands president Vladimir Putin har nå gitt ordre om økonomiske straffetiltak mot Tyrkia etter at de skjøt ned et russisk kampfly tidligere denne uka. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin/ NTB Scanpix
KOMMER MED REAKSJONER: Russlands president Vladimir Putin har nå gitt ordre om økonomiske straffetiltak mot Tyrkia etter at de skjøt ned et russisk kampfly tidligere denne uka. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin/ NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået AFP melder nå at Vladimir Putin har gitt ordre om å innføre økonomiske straffetiltak mot Tyrkia. Tidligere i dag rakte Tyrkias president Recep Erdogan ut ei hånd til Russland og ba om unnskyldning.

Putin har svart med straffetiltak.

Skjøt ned fly Dette skjer etter at tyrkiske myndigheter skjøt ned et russisk kampfly på grensa til Syria tidligere denne uka. En av de to pilotene døde.

- Vi ønsker at dette ikke hadde skjedd. Men det skjedde. Jeg håper noe tilsvarende aldri vil skje på nytt, sa Erdogan i en tale i dag.  

- Ingen har rett på en å skyte ned et russisk fly, bakfra, på en forrædersk måte, sa Putins pressetalsmann Dimitrij Peskov på TV-programmet «News on Saturday» i dag.

Putins ministere har jobbet med å forberede økonomiske sanksjoner og nå er de ifølge AFP klare. EU, Norge og USA har allerede sterke økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Ukraina-krigen. Nå vil også Russland innføre sanksjoner mot Tyrkia.

Ifølge NTB vil de ramme import av tyrkiske produkter, tyrkiske virksomheter i Russland og russiske selskaper som bruker tyrkisk arbeidskraft. Peskov opplyste i dag at det er 200 000 tyrkere på russisk jord.

- Omstendighetene er uten sidestykke. Hansken er kastet overfor Russland, det er uten sidestykke. Så reaksjonen er naturligvis på linje med denne trusselen, sa Peskov.

Fraråder reiser Etter flyet ble skutt ned frarådet russiske myndigheter russere fra å reise til Tyrkia. De ba også russiske borgere i Tyrkia om å komme hjem. På samme måte har også Tyrkia frarådet sine borgere å reise til Russland.

- At nedskytingen var en overreaksjon fra tyrkisk side fikk vi langt på vei en innrømmelse av på fredag, da den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu i et innlegg i The Times i London skrev at Tyrkia «vil arbeide med Russland og våre allierte for å roe ned motsetningene», skriver Dagbladets Morten Strand i en kommentar.

Det russiske flyet var inne i tyrkisk luftrom i 17 sekunder, ifølge det tyrkiske militæret. De hevder de ikke visste at flyet var russisk da de skjøt det ned.

Mandag starter klimatoppmøtet i Paris, hvor både Erdogan og Putin skal delta. Det er foreløpig ikke klart om de to vil møtes til private samtaler, slik som Erdogan har tatt initiativ til.