Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin vil ikke ha Taliban i afghansk regjering

Russlands president Vladimir Putin lovet mandag mer militær assistanse til Nordalliansen i Afghanistan, og understreket at han ikke mener Taliban har noen rolle å spille i en framtidig regjering i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putin møtte Burhanuddin Rabbani i Tadsjikistan mandag for å gi moralsk støtte til opposisjonen mot Taliban. Rabbani er anerkjent av FN og de fleste land som Afghanistans rettmessige president.

- Alle vet at Russland støtter Rabbani, sa Putin i Dusjanbe under et kort opphold på vei til Moskva fra toppmøtet i Shanghai, der 21 land var samlet i helgen for å drøfte økonomisk samarbeid i stillehavsregionen.

- Vi bekreftet i Shanghai at Russland fortsatt vil gi militær støtte til den anerkjente regjeringen i Afghanistan (Nordalliansen), og vi vil gi humanitær hjelp til befolkningen i landet, sa Putin.

Rabbani flyktet fra Kabul i 1996, da den ytterliggående Taliban-bevegelsen tok makten i landet. Han leder nå Nordalliansen, som kontrollerer vel 10 prosent av landet, og har et stort innslag av etniske usbeker og tadsjiker.

Den russiske president stiller seg solidarisk med USA og den internasjonale kampanjen mot Taliban, som skjuler Osama bin Laden, mannen som amerikanske myndigheter holder ansvarlig for terrorangrepene mot New York og Washington 11. september.

Selv om USAs utenriksminister Colin Powell søndag understreket at amerikanske myndigheter ser på Nordalliansen som en viktig brikke i kampen mot Taliban, har ikke USA helhjertet støttet opp om opposisjonen i Afghanistan.

Under to uker med flybombing av Afghanistan har amerikanerne ikke gitt grønt lys for noen offensiv fra Nordalliansens soldater som står like nord for Kabul.

Putin stiller seg tvilende til tanken om at moderate Taliban-krefter skal få være med i en bredt sammensatt regjering i Afghanistan. Den russiske presidenten møtte også Nordalliansens militære øverstkommanderende Mohammed Fahim under oppholdet i Dusjanbe.

- Etter vår oppfatning er Taliban kommet i miskreditt fordi bevegelsen har samarbeid med terrorister. Derfor har Nordalliansen og andre grupper i Afghanistan full rett til å avvise Taliban i en framtidig regjering, sier Putin.

Rabbani var ikke uenig med Putin, og understreket etter samtalene at støtte til opposisjonen vil gi snarlig fred til folket i Afghanistan.

- Vi kjemper for fred, og det gjør også alle land som støtter oss, sa Rabbani og la til at han håper Afghanistan i framtida vil bli fri og uavhengig og forskånet for all utenlandsk innblanding.

Representanter for Nordalliansen sa søndag at det foreløpig ikke er blitt noe av den planlagte offensiven fra Taliban, men la til at ingen av partene har klart å skaffe seg noe overtak i kampen om den strategisk viktige byen Mazar-i-Sharif.

Allerede for en uke siden sto Nordalliansens styrker bare 6 kilometer utenfor byen.

Nordalliansen har lenge fått muntlig støtte fra Moskva, men lite annet. Den russiske ledelsen ser ikke med blide øyne på Taliban, som anklages for å eksportere sin ytterliggående form for islam til Tsjetsjenia og andre deler av det tidligere Sovjetunionen.

Putin møtte mandag også president Imomali Rakhmonov i Tadsjikistan, som har en 1.300 kilometer lang grense mot Afghanistan. Denne grensen patruljeres til daglig av russiske grensevakter.

Men både Tadsjikistan og nabolandet Usbekistan har gitt USA lov til å bruke landenes luftterritorium og flybaser for operasjoner i Afghanistan, hovedsakelig av humanitær karakter. Det er meldt om 1.000 amerikanske soldater i Usbekistan.

(NTB)

Hele Norges coronakart