Angela Merkel:

- Putin vil ødelegge Europa

Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel stilte tirsdag til sitt første store intervju siden avgangen i 2021. Der tok hun blant annet sin egen tilnærming til Russland i forsvar.

MØTTES JEVNLIG: Angela Merkel og Valdimir Putin møttes jevnlig i løpet av hennes 16 år som statsminister. Her er de avbildet i januar 2020. Foto: John Macdougall / AFP / NTB
MØTTES JEVNLIG: Angela Merkel og Valdimir Putin møttes jevnlig i løpet av hennes 16 år som statsminister. Her er de avbildet i januar 2020. Foto: John Macdougall / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Merkel kritiserte Russlands krigføring i Ukraina for første gang i offentligheten i starten av juni, begrunnet med at hun ikke ønsket å kommentere fra sidelinjen ettersom hun ikke er statsminister lenger, ifølge NTB.

Under tirsdagens intervju med TV-kanalen Phoenix gikk hun imidlertid hardt ut mot Vladimir Putin og Russlands krigføring:

- Han ønsker å ødelegge Europa. Han ønsker å ødelegge EU, fordi han ser det som en forløper for Nato, sa Merkel ifølge den tyske avisa Frankfurter Allgemeine.

FØRSTE INTERVJU: Angela Merkel stilte til sitt første store intervju etter avgangen som Tysklands statsminister i 2021, tirsdag kveld. Foto: Fabian Sommer / DPA / AP / NTB
FØRSTE INTERVJU: Angela Merkel stilte til sitt første store intervju etter avgangen som Tysklands statsminister i 2021, tirsdag kveld. Foto: Fabian Sommer / DPA / AP / NTB Vis mer

- Ingenting å unnskylde

Hun insisterte samtidig på at hun ikke hadde opptrådt naivt overfor Russland og president Putin under sin 16 år lange regjeringstid.

- Jeg trenger ikke å klandre meg selv for å ikke ha prøvd hardt nok. Jeg kan ikke se at jeg må si «det var feil», og derfor har jeg ingenting å si unnskyld for, sa hun.

Merkel og Putin møttes jevnlig i løpet av hennes 16 år som statsminister, og Merkel førte en handelsorientert og pragmatisk tilnærming mot Moskva, skriver NTB.

NÆRT HOLD: Disse bildene skal vise Russlands «supervåpen» i strid, ikke langt unna byen Kherson, ifølge den tyske avisa BILD. Vis mer

Vendepunkt

Den tidligere statslederen innrømmet imidlertid at Putin og Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014 kunne ha blitt slått hardere ned på, men la til at det også ble iverksatt flere tiltak, ifølge avisa Kronen Zeitung.

Merkel mener den russiske invasjonen av Ukraina i februar var et vendepunkt, og sier ifølge avisa at hun er bekymret.

- Putins hat, Putins, ja man må kalle det, fiendskap, går imot vestlige demokratiske modeller.

Det finnes overhodet ikke noe forsvar for den «brutale» og ulovlige angrepskrigen, sa hun, og la til at Putin har gjort en «stor feil».

- Dette er et brutalt angrep som bryter med internasjonal lov, og som det ikke finnes noen unnskyldning for.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer