Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ YANA LAPIKOVA/SCANPIX
Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ YANA LAPIKOVA/SCANPIXVis mer

Putin vil samle de gamle sovjetstatene

Ønsker eurasisk union.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forberedelsene fram mot presidentvalget i 2012, som Putin har kunngjort at han stiller som kandidat til, framheves forslaget som hans første utenrikspolitiske initiativ.

Putin sier at unionen kan bygge på en eksisterende tollunion med Hviterussland og Kasakhstan som fra neste år skal fjerne alle handelsbarrierer og åpne for fri flyt av kapital og arbeidskraft mellom de tre landene.

Gode sjanser - Vi kommer ikke til å stoppe der. Vi setter et ambisiøst mål om å oppnå et enda høyere integrasjonsnivå i den eurasiske union, skriver Putin i en artikkel publisert i avisen Izvestia 4. oktober.

I slutten av september fremmet nåværende president Dmitrij Medvedev statsminister Putin som presidentkandidat. Putin takket ja og satser på å bli valgt til Russlands president for tredje gang. Meningsmålinger viser at han har gode sjanser.

Ikke naiv Putin har tidligere omtalt Sovjetunionens kollaps i 1991 som «den største geopolitiske katastrofen i det 20. århundret», men understreker at det nye prosjektet ikke kommer til å ligne på Sovjetunionen.

- Jeg er naiv hvis jeg tror jeg kan gjenopprette eller kopiere noe fra fortiden. Likevel er en sterkere integrasjon på et nytt økonomisk og politisk plan og et nytt verdisystem en nødvendighet i vår tid, skriver Putin.

Russlands forhold til de tidligere sovjetstatene har vært problematisk med handelsdisputter og politiske uenigheter, og til og med væpnede konflikter, for eksempel krigen med Georgia i 2008.

(NTB)