Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin vil sende verdens største atom-ubåt langs hele norskekysten: - Jeg er bekymret

172 meter lang, og kan ha opptil 200 atomstridshoder.

GIGANTISK: Ubåtene i Typhoon-klassen er verdens største atomubåter på over 170 meter. Foto: Wikimedia Commons
GIGANTISK: Ubåtene i Typhoon-klassen er verdens største atomubåter på over 170 meter. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske kjempeubåten «Dmitrij Donskoj» er av Typhoon-klassen, og med det verdens største sammen med de fem andre fartøyene av samme klasse.

Barents Observer skriver nå at Russland planlegger å sende atomubåten langs norskekysten i sommer.

Ifølge nettstedet skal den 172 meter lange ubåten, som kan utstyres med 20 missiler og opptil 200 atomstridshoder, delta på den russiske marinens parade utenfor St. Petersburg i juli.

Ferden vil da gå ut av Kvitsjøen hvor den til vanlig er stasjonert, langs Norges kyst, inn mot Skagerrak og videre inn i Østersjøen.

Barents Observer skriver også at det er ventet at Russlands president Vladimir vil gi grønt lys til forflyttingen innen kort tid.

- Bekymret

Ubåten, som drives av to kjernefysiske reaktorer, er på ingen måte noe nytt fartøy. Og nettopp det får atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til å rynke på brynene.

- Jeg blir bekymret når en 40 år gammel atomubåt med to relativt store reaktorer om bord skal seile så langt langs norskekysten og inn i Østersjøen. Nordiske myndigheter må sørge for at de har eksakte tidspunkter for reisen slik de kan gjøre forberedelser, sier han til nettstedet.

- Det er også nødvendig å få forsikring om at det ikke er noen atomvåpen om bord.

Oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, understreker overfor NRK at det ikke er noe spesielt med at en russisk ubåt tar turen rundt Norge, men at Dmitrij Donskoj er noe litt spesielt.

- Russland har stadig militære fartøy som seiler langs norskekysten. Det er ikke noe nytt at en ubåt kommer nær våre farvann. Men det blir spennende om «Dmitrij Donskoj» kommer. Det er et spennende fartøy, sier han, og legger til:

- Vår oppgave er å holde kontroll på det som skjer i norske farvann. Det er ennå ikke bestemt om Donskoj kommer til å seile. Vi tar stilling til saken om det blir aktuelt.

- Skal være enige

Selv om ubåten ikke skal inn i norske farvann, er det ting som tyder på at Russland vil forsikre seg om at alle er informert på korrekt måte før den eventuelle forflyttingen.

Den russiske ubåtkapteinen Igor Kudin sier til den russiske avisa Izvestija at ubåten blant annet kommer til å seile synlig i Østersjøen.

- Russland har tidligere kalt Østersjøen for en atomvåpenfri sone. Derfor skal vi være enige med alle landene i regionen når vi passerer med en atom-ubåt. Meg bekjent er dette løst, sier kapteinen.

Ett av stedene hvor den 172 meter lange ubåten vil bli godt synlig, er under Storebelt-broa som binder sammen Danmark og Sverige. Her er nemlig vannet altfor grunt til at den kan gå under.

Dette blir første gang en så stor atomubåt gjester Østersjøen. Den skal også få følge av slagkrysseren «Pjotr Velikij» som er den russiske flåtens største skip. Skipet ble opprinnelig døpt «Jurij Andropov», men skiftet navn etter Sovjetunionens fall.

Andropov var i sin tid generalsekretær i Sovjetunionens kommunistiske parti, samt formann i KGB.

Rød Oktober

«Dmitrij Donskoj» og hennes søsterfartøy ble bygget av Sovjetunionen på slutten av 1970-tallet midt under den kalde krigen.

Tanken var at ubåten skulle kunne ligge under isen på Nordpolen i lange perioder, og dermed være beredt til å besvare et eventuelt atomangrep på Sovjetunionen med samme mynt.

Etter den kalde krigens slutt har ubåten blitt renovert og modernisert, og den brukes nå til å teste nye missiler.

Den var også inspirasjon til ubåten som blir brukt i den klassiske filmen «Jakten på Rød Oktober» med Sean Connery, Alec Baldwin og Sam Neill i hovedrollene. Filmen er basert på en bok av Tom Clancy med samme tittel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media