Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Putin vil stenge internett

Det handler om hensynet til nasjonal sikkerhet, sier Putins talsmann.

DET ER ALVOR NÅ: President Vladimit Putin leder møtet i Det nasjonale sikkerhetsrådet idag, der begrensning av internett er et tema. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEKSEY NIKOLSKYI Scanpix
DET ER ALVOR NÅ: President Vladimit Putin leder møtet i Det nasjonale sikkerhetsrådet idag, der begrensning av internett er et tema. AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / ALEKSEY NIKOLSKYI Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten Vladimir Putin har i dag sammenkalt Det nasjonale sikkerhetsrådet for å diskutere hvordan myndighetene skal kunne stenge nettet for materiale fra utlandet. Det skrev næringslivsavisa Vedemosti i helga, ifølge Moscow Times.

«Uberegnlige USA» Putin vil ha anledning til å stenge nettet, slik at folk ikke kan påvirkes av nyheter som kommer utenfra i tilfelle krig og store demonstrasjoner. Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov begrunner behovet for å få kontroll over internettrafikken med USAs og EUs «uberegnelige oppførsel» i forbindelse med situasjonen i Ukraina og sanksjonene mot Russland.

- Vi må tenke på hvordan vi skal ta vare på vår nasjonale sikkerhet, sier Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

Det har de siste ukene vært en rekke spekulasjoner i russiske medier om at det ville komme en begrensning av åpenheten på nettet. Det siste året har blant annet den omstridte loven mot «ekstremisme» blitt brukt for å stanse politiske ytringer på nettet.

Sosiale protester President Putin opplever en rekordhøy oppslutning på meningsmålinger med over 80 prosent oppslutning på grunn av annekteringen av Krim, og støtten til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina. Men vestlige sanksjoner rammer økonomien, og sammen med en varslet stagnasjon og utsikter til fortsatt lave oljepriser, diskuteres faren for sosiale opptøyer i Russland.

Som et mulig bilde på kommende vanskeligheter er et fond til framtidige pensjoner inndratt for å motvirke blant annet økte matvarepriser, etter at Russland svarte på de vestlige sanksjonene med å stanse det meste av matvareimpiorten fra USA og EU.

Det mest radikale forslaget som Sikkerhetsrådet diskuterer er et forslag om å skille det russiske nettet, RuNet, fra den store, frie weben. Det kreves ekstrautstyr for å skille den russiske trafikken fra trafikk fra utlandet, slik at den utenlandske trafikken kan stanses, og ifølge Vedemosti har regjeringen bestilt dette utstyret, slik at det skal være på plass i løpet av våren 2015.

Putin har flere gange gjort et poeng av at han ikke bruker internett. Hans statsminister, Dmitrij Medvedev, er derimot en ivrig bruker og forsvarer av internett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!