VISER AUTORITET: Statsminister Vladimir Putin i Zhukovksy, der ha  inspiserte jagerfly denne uka. Foto: Alexei Druzhinin/AP/RIA Novosti
VISER AUTORITET: Statsminister Vladimir Putin i Zhukovksy, der ha inspiserte jagerfly denne uka. Foto: Alexei Druzhinin/AP/RIA NovostiVis mer

Putin vinner lett

Vladimir Putin ligger an til å vinne det russiske presidentvalget 4. mars med nesten 60 prosent av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Mannen som har styrt Russland i 12 år vil få 58.6 prosent av stemmene, ifølge meningsmålingsinstituttet Russlands meningsmålingsinstitutt (VTsIOM).

Ingen 2. valgomgang Det betyr at mannen som står for sterk styring unngår en ydmykende 2. valgomgang. Andre meningsmålingsinstitutter anslår at Putin vil få rundt 50 prosent av stemmene.

- Mange vil sove bedre, skriver Putins tidligere stabssjef Alexandr Voloshin på Twitter etter at meningsmålingen ble offentliggjort.

Kommunistlederen Gennadij Zjuganov vil få nest mest stemmer med 14.8 prosent, viser meningsmålingen. Den systemkritiske opposisjonen er derimot nektet å stille kandidater ved valget, av Russlands valgkommisjon.

Det putinske regimet viste klare tegn på slitasje etter parlamentsvalget 4. desember i fjor, da Putins parti, Enhetlig Russland, gikk tilbake mer enn 15 prosent, og fikk mindre enn 50 prosent av stemmene. Etter valget var det store demonstrasjoner i Moskva, St. Petersburg og andre russiske byer, på grunn av det opposisjonen sier var omfattende valgfusk.

Valgfusket er mange steder dokumentert uten at det får konsekvenser for valgresultatet.

Middelklassens revolt Demonstrasjonene mot Putin etter det opposisjonen mener var et forfalsket parlamentsvalg mobiliserte over 100 000 mennesker i Moskva, og mange ti-tusener i andre russiske byer.

Det var den raskt økende russiske middelklassen, som følte seg lurt, og vil ha et land med mindre korrupsjon og reell innflytelse, som reiste seg. En politisk opposisjon ble skapt.

Men det politiske apparatet Putin har skapt etter åtte år som president og fire år som statsminister, har begynt å slå tilbake. Kjendiser har gitt regimet sin støtte, og i russiske byer er det reklameplakater med en tekst som «Et strålende land. En sterk leder» som lyser opp i bybildet.

Det er Putins apparat som dominerer, og det er ingen tvil om hvem som er Russlands mest populære politiker, selv om Putin nå har tillit fra rundt 45 prosent av valgerne, mot nærmere 80 prosent i sine glansdager på begynnelsen av 2000-tallet.

Spenning Putin har de siste ukene skrevet flere artikler på sine hjemmesider, der han har kommet med løfter om alt fra  å bekjempe korrupsjonen, modernisere det politiske systemet, og øke forsvarsutgiftene dramatisk. Men han avstår fra å drive tradisjonell valgkamp, og deltar blant annet i TV-debatter med sine utfordrere med folk som representerer ham.

Han sier han har nok med å styre landet, og nedlater seg ikke til å bli direkte konfrontert med sine motstandere ved stemmeurnene.

Det er knyttet stor spenning til valget 4. mars. Men spenningen knytter seg ikke til utfallet. Det spennende er hvordan valget gjennomføres, om det blir valgfusk i stort omfang, slik opposisjonen hevder var tilfellet under parlamentsvalget.