NORSKLEDET ØVELSE: Rundt 100 jagerfly og 4000 personer deltar i øvelsen Arctic Challenge Exercise. Her tar et F-16-jagerfly av fra Bodø hovedflystasjon. Foto: Sigurd Tonning-Olsen, Luftforsvaret
NORSKLEDET ØVELSE: Rundt 100 jagerfly og 4000 personer deltar i øvelsen Arctic Challenge Exercise. Her tar et F-16-jagerfly av fra Bodø hovedflystasjon. Foto: Sigurd Tonning-Olsen, LuftforsvaretVis mer

Putin viser muskler med 250 militærfly i lufta

Samtidig som en av Europas største jagerflyøvelser pågår i Norge, Sverige og Finland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Rundt 100 jagerfly og 4000 personer fra ni ulike land er samlet til en av Europas største jagerflyøvelser, Arctic Challenge Exercise, hvor Norge er ledenasjon.

Den nordiske øvelsen startet mandag. Samme dag iverksatte russerne en øvelse som er betydelig mer omfattende enn norskledede Arctic Challenge Exercise.

- Vi ser ikke den pågående russiske øvelsen som et svar på den multinasjonale militærøvelsen vi nå utfører i de nordligste områdene av Norge, Sverige og Finland. Russland øver sine militære styrker som vi også gjør, og det i seg selv anser vi for å være uproblematisk, sier talsperson for forsvarssjefen, major Linn Therece Johansen, til Dagbladet.

Økt aktivitet Ifølge Russlands forsvarsdepartement skal øvelsen pågå i fire dager og involvere til sammen 250 militære fly og helikoptre, samt 12 000 soldater. Den har som mål å øke beredskapen for fiendtlige luftangrep i Ural og Sibir, opplyste forsvarsminister Sergej Sjoigu i går.

- Denne øvelsen er ikke varslingspliktig, men det som er interessant er at vi har blitt informert om øvelsene fra russisk hold likevel. De har ønsket å være åpne rundt dette og det er jo positivt, sier Johansen til Dagbladet.

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) utelukker imidlertid ikke at den russiske øvelsen kan være et motsvar, da dette sjelden er noe man uttrykker offentlig.

- Samtidig er det farlig å tro at alt har med storpolitikk å gjøre. Etter at Sergej Sjoigu tok over som forsvarsminister har den russiske øvingsaktiviteten økt veldig i omfang. Øvelsene er en reell test av beredskapen, og samtidig en måte å signalisere at de har kapasiteter klar til bruk, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Russlands handlinger i Ukraina og innblandingene i vestlig luftrom har ført til økt spenning mellom landet og Vesten. I mars gjennomførte russerne selv øvelser i de arktiske områdene.

- Hovedkilden til konflikten mellom Russland og Nato nå er det som skjer i Ukraina, og øvelsene er et resultat av dette. Forholdet mellom Russland og Nato har nok aldri vært så dårlig. Det er vanskelig å se at dette forholdet vil bedre seg uten at man finner en løsning på Ukraina-konflikten, sier Bukkvoll.

- Står samlet Den norskledede jagerflyøvelsen er ikke i regi av Nato, men formålet er å øve på planlegging, ledelse og utførelse av kompliserte luftoperasjoner i tett samarbeid med Nato.

Foruten Norge, Sverige og Finland deltar også Sveits, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA og Nederland i øvelsen.

Arctic Challenge ble første gang gjennomført i 2013, og har sitt utspring i Cross Border-treningen med de nordiske landene tilbake til 2009.

Seniorforsker i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub Godzimirski, sier den nordiske jagerflyøvelsen har som hovedmål å vise overfor russerne at man står samlet i Norden.

- Russland har tradisjonelt sett spilt mange land opp mot hverandre, og et samarbeid gjør det vanskeligere for russerne å bruke denne metoden, sier Godzimirski.

Møtte Obama NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte i forrige uke bekymring over de mange russiske øvelsene som skjer på kort varsel. Tre slike overraskende øvelser de siste året har omfattet 80.000 soldater.

Stoltenberg møtte i går USAs president Barack Obama til samtaler i Det hvite hus. Her ble blant annet Ukraina et diskusjonstema.

- Vi hadde mulighet til å diskutere Ukraina og den stadig mer aggressive linjen Russland har tatt, og vi bekreftet at NATO er hjørnesteinen, ikke bare når det gjelder den transatlantiske sikkerheten, men på mange måter også en hjørnestein for global sikkerhet, sa Obama etter møtet, ifølge NTB.

Bukkvoll sier Russland ikke ser på Nato som en trussel, men som en utfordring.

- Det man frykter i Moskva er at hvis de blir for svakt militært, så kan Nato tenkes å bruke militærmakt for å hindre Russland å gjøre innenfor egne grenser, slik Nato gjorde for å stoppe Milosevics politikk i Kosovo. Det er helt usannsynlig, siden Russland har atomvåpen, sier Bukkvoll.